Seitlová: Fáma o vyhozených desítkách milionů korun na D1 0136 kvůli ekologům

25.11.2018 16:35

Zemní práce na trase D1 0136 Říkovice - Přerov neukončili ekologičtí aktivisté, jednalo se o archeologický průzkum. Na základě nejasností, panujících mezi občany obcí na plánované trase dálnice D1 0136 nad důvody provedení zemních prací v úseku podél železniční tratě mezi Horní Moštěnicí a Říkovicemi, jsem kontaktovala Ředitelství silnic a dálnic (dále ŘSD) s prosbou o vyjasnění situace.

Seitlová: Fáma o vyhozených desítkách milionů korun na D1 0136 kvůli ekologům
Foto: zeleni.cz
Popisek: Senátorka Jitka Seitlová (KDU-ČSL)

Obyvatelé dotčených obcí se domnívali, že skrývka půdy a zeminy a její následné zpětné navezení na původní místo je důsledkem podaného odvolání snad „Dětí Země“ proti územnímu rozhodnutí o stavbě. Rozhořčení občané rovněž získali informaci, že náklady na tyto, nejspíše zbytečné práce, dosáhly částky až 48 miliónů korun.

Pravdou však je, že se nejednalo o předčasně ukončené zahájení výstavby daného úseku dálnice, ale o běžný záchranný archeologický výzkum, který dle zákona o státní památkové péči musí ŘSD povinně provést. Jejich výstupem je dokument „Potvrzení o provedeném archeologickým průzkumu“, potřebný pro získání kolaudačního rozhodnutí po dokončení výstavby dálnice. Podle písemné odpovědi ŘSD provedení těchto prací takto v předstihu vede k časové úspoře až dvou let.

Veškeré práce v blízkosti železniční tratě Horní Moštěnice – Říkovice tedy nebyly ukončeny vnějšími obstrukcemi a ani se nestaly zbytečným výdajem. Právě naopak, mohou pomoci k rychlejší realizaci místního úseku dálnice D1.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…