Semelová (KSČM): Obrácení Ferdyše Pištory alias Tomáše Hudečka

12.05.2014 9:16

Tak, jak se v poslední době stalo zvykem, primátor Hudeček (TOP 09) spolu s ostatními spolustraníky na pražské radnici z čista jasna opět prozřeli, otočili o 180 stupňů a začali tvrdit pravý opak toho, co ještě před několika měsíci sami prosazovali.

Semelová (KSČM): Obrácení Ferdyše Pištory alias Tomáše Hudečka
Foto: red
Popisek: Poslankyně a zastupitelka Prahy 1 za KSČM, Mgr. Marta Semelová

Jde o další postup řešení problému kolem neblaze proslavené karty Opencard, která už nás vyšla na 1,2 miliardy korun. Jen připomínám, že jde o projekt, kvůli němuž je, dříve radní, dnes primátor spolu s celou bývalou radou stíhán Policií ČR. Je tomu pouhé dva měsíce a pár dnů, co současná rada, složená z představitelů TOP 09, předložila do Zastupitelstva hl. m. Prahy (27. 2. 2014) návrh na ustavení akciové společnosti Operator Opencard s tím, že odkoupí od firmy EMS (která před tím koupila firmu Haguess) za cca 50 - 80 mil. Kč licenci k současnému projektu a zmíněnou kartu bude provozovat sama. Za tím účelem navrhla schválit základní jmění této akciové společnosti ve výši 100 mil. Kč. Klub KSČM vyjádřil při projednávání značné pochybnosti o výši základního jmění i o celkově navrženém postupu. Zdůraznili jsme, že jediným transparentním řešením musí být vypsání nového výběrového řízení. Naše námitky však byly odmítnuty a postup schválen, jak se stalo v poslední době nepsaným zvykem, přítomnými zastupiteli TOP 09 a ČSSD (těsnou většinou 33 hlasů). Klub KSČM návrh nepodpořil. Proto jsme také mohli s čistým svědomím okamžitě zareagovat na dopis občanského sdružení Oživení, které na neprůhlednost schváleného postupu upozornilo, s tím, že na květnovém jednání Zastupitelstva hl. m. Prahy budeme požadovat znovuprojednání celé záležitosti.

Nyní přichází Tomáš Hudeček s prohlášením (či přiznáním), že situace je ještě horší, než jsme se domnívali, že firma EMS s neprůhlednou strukturou požaduje za licenci částku 300 až 400 milionů Kč. A světe div se, na pravou víru obrácený primátor najednou vykládá, že město začne připravovat otevřenou soutěž na novou kartu. Město tímto postupem opět, podobně jako v kauze tzv. neplatné smlouvy o výstavbě tunelu Blanka, ztrácí několik měsíců a milionů korun například za poradce.

A třešnička na dortu na závěr: dosavadní prodloužená smlouva o provozování karty Opencard s firmou EMS vypršela již v dubnu 2014. Díky váhání rady tedy bude podle dostupných informací zřejmě nutné smlouvu prodloužit až o dva roky, a to s největší pravděpodobností opět způsobem, za který jsou primátor a další jeho kolegové nyní stíháni policií.

Městečko Kocourkov by nám mohlo závidět. Dočkáme se po podzimních volbách do Zastupitelstva hl. m. Prahy změny k lepšímu?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marta Semelová - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…