Semelová (KSČM): Originální nápady z dílny ministerstva školství

10.12.2013 13:35

Ministerstvo školství má řešení, jak odstranit špatné chování žáků. Na základě dvouletého ověřování došlo k závěru, že stačí uzavřít smlouvu mezi školou a rodiči, kteří se zavážou, že budou spolupracovat se školou, a vše je vyřešeno.

Semelová (KSČM): Originální nápady z dílny ministerstva školství
Foto: red
Popisek: Poslankyně a zastupitelka Prahy 1 za KSČM, Mgr. Marta Semelová

Z problémového žáka je rázem svatoušek. V duchu se musím smát. Spolupráce rodiny a školy byla přece vždy jednou ze samozřejmých podmínek úspěšného působení na zdárný vývoj každého dítěte, nejen těch vybraných. A bylo tomu tak dlouhodobě, a beze smluv. Časy se však, jak vidno, mění.

A nejde jen o smlouvy. Jinde zase přišli s originálním řešením, jak vyučovat přeplněné třídy základních škol. Vzpomínáte si na polistopadové přísliby, že nízké počty žáků budou využity spokojenými, dobře zaplacenými pedagogy k individuálnímu přístupu ke každému dítěti? Kdeže loňské sněhy jsou! Dnes ředitelé žádají o možnost navýšení počtu žáků ve třídách až na 34. Na individuální přístup se totiž jaksi nedostávají finance.
 
Najdou se však, jak už jsem předeslala, tací, kteří si ví rady vždycky. Jako v základní škole v pražských Kunraticích. Zde se, podle informací z médií, rozhodl pan ředitel řešit vysoký počet žáků vskutku neotřelým způsobem. Navrhl rodičům, aby přispěli na plat dalšího pedagoga, který se bude v každé ze tří prvních tříd věnovat skupině dětí, které potřebují větší podporu. A tak každý rodič dává, kolik chce nebo může. Někdo pár stovek, někdo tisíce korun ročně. Všichni jsou údajně spokojeni, a tak se prý projekt rozšíří i na další třídy. Musím říci, že při čtení tohoto článku jsem doslova lapala po dechu. Už jen zbývá, aby si rodiče rozebírali pedagogický sbor do svých rodin na nedělní oběd. Ne každá rodina však na to bude mít, mnohé mají problém už jen zaplatit výdaje na vzdělání pro své děcko, byť podle ústavy bezplatné. Ale i to se dá přece vyřešit, třebaže jen naoko. Vynález zvaný školní uniformy, který zakryje všechny sociální a ekonomické rozdíly, dorazil už i do České republiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

19:05 Peksa (Piráti): Namísto pomoci zemědělce čeká zmatek a nejistota

Evropským parlamentem prošla opožděná reakce na zemědělské protesty. Návrhy byly ale šité horkou jeh…