Semelová (KSČM): Podivná argumentace pražského magistrátu

30.07.2013 18:30

V posledních dnech můžeme číst v novinách informace o tom, jak různé městské části přistupují k problematice hazardu.Některé vyhlašují nulovou toleranci, jiné zachovávají stávající stav, další počet heren na svém území dokonce navyšují. Důvod?

Semelová (KSČM): Podivná argumentace pražského magistrátu
Foto: red
Popisek: Poslankyně a zastupitelka Prahy 1 za KSČM, Mgr. Marta Semelová

Peníze, které z hazardu plynou do kasy městských částí.Tomu, že boj s hazardem často zůstává jen na papíře, nahrává i způsob rozdělování peněz z loterií ze strany pražského magistrátu. Ten totiž přiděluje peníze podle počtu heren, kasin a videoterminálů. Ta městská část, která se rozhodla na svém území herny zrušit, nedostane ani korunu, městská část, která si herny hýčká, peníze dostane. Čím víc heren, tím víc korunek.

Osobně považuji tento způsob rozdělování za naprosto zvrácený. Boj města proti hazardu se změnil v jeho podporu a starostové, kteří se rozhodli s tímto nešvarem zatočit, jsou potrestáni. Opakovaně jsem v této záležitosti vystupovala na jednání zastupitelstva a žádala nápravu. Odpověď a argumentace ze strany TOP 09 a ODS, konkrétně bývalého náměstka Ivana Kabického (ODS), že městské části, kde mají herny, potřebují víc peněz na potírání kriminality, zatímco ty, které herny nemají, se musí uskrovnit, je pro mě šokující. Nebylo by v rámci potírání kriminality logičtější počet heren přinejmenším výrazně snížit?

Místo toho, aby je město k omezování motivovalo, platí za jejich provozování. Toto počínání přímo vybízí k dohadům, nakolik je město s hazardním průmyslem propojeno. Vždyť Praha má oproti jiným metropolím mnohem větší počet heren a kasin. A co patologické hráčství dokáže způsobit, o tom by mohli vyprávět nejen sami gambleři, ale také jejich rodiny, přátelé, známí a spolupracovníci. Za jedním takovým hráčem zůstávají rozbitá manželství, rodinné tragédie, propad člověka na dno společnosti, psychické poruchy, beznaděj a zoufalství, vedoucí až k sebevraždám. Přitom počet těchto sebevražd se podle odborníků zvyšuje úměrně se snižujícím se věkem patologických hráčů. Právě mladé lidi gamblerství ohrožuje nejvíc. Podle statistik hrají víc než jednou týdně tři procenta šestnáctiletých.

Bezvýznamné nejsou ani vysoké náklady na odstraňování následků, léčení, bezpečnost, sociální oblast. Já osobně jsem pro nulovou toleranci, a to i přes názory, které v této souvislosti zaznívají, že by vedla k provozování »černých« heren. Myslím si, že tak, jak si s takovými hernami dokáže poradit policie dnes, dokázala by to i poté. V každém případě by patologičtí hráči, ale i ostatní, na něž toto lákadlo mrká na každém rohu, neměli hernu přímo na očích a nemuseli by této závislosti podlehnout. Problém je však třeba řešit celopražsky. Není přece možné, aby jedna městská část herny zrušila, přičemž člověk přejde silnici a jsou v jiné městské části, kde je heren habaděj. Boj proti hazardu nesmí zůstat jen na papíře.

Proto budu i nadále žádat po vedení města změnu v přístupu k rozdělování peněz tak, aby městské části byly skutečně motivovány k boji proti tomuto nešvaru.

Marta SEMELOVÁ, poslankyně a pražská městská zastupitelka (KSČM)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marta Semelová - profil

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

14:07 Šlachta (Přísaha): Migranti musí čekat na vyřešení žádosti mimo Evropskou unii

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k řešení ilegální migrace