Senátor Adámek: Finanční gramotnost je tristní

19.12.2018 21:37

Projev na 4. schůzi Senátu 19. prosince 2018 k návrhu zákona, kterým se mění zákon o soudních exekutorech a exekuční činnosti, o soudech, soudcích, přísedících a státní správě soudů, o insolvenčních správcích.

Senátor Adámek: Finanční gramotnost je tristní
Foto: tan
Popisek: primátor Zlína Miroslav Adámek (STAN)

Vážený pane předsedající, pane ministře, paní zpravodajko, dámy a pánové. Já jsem zvažoval, jestli vystoupit, ale jenom úplně krátce. Já chci poděkovat VZSP, panu Hilšerovi i panu Dienstbierovi za pozměňovací návrhy. Já se tedy připojuji k tomu, jak to tady bylo předneseno, těch argumentů tady zaznělo spoustu. Já pracuji v sociálních službách přes 20 let, zároveň jsem zaměstnavatel, takže to mám z obou stran, to, o čem tady dneska diskutujeme. Je pravdou to, že u spousty věcí prostě, pokud máme dlužníky směrem k naší společnosti, tak je ani do exekucí nepřihlašujeme, protože je to naprosto zbytečné, protože jakmile je třetí čtvrtá, tak stejně si to vyhodnotí zaměstnavatel, že na to nedosáhne. To znamená, tento zákon to může trošičku otevřít, aby se tam dostalo víc těch lidí, dát jim tu příležitost vymanit se z této situace. Proč ty dluhy vznikaly? Pocházím z regionu, kde v jedné vesnici je každý třetí dlužník, ta situace je tam samozřejmě tristní. My jsme teď v období blahobytu, ale uvědomme si, že tady byly roky 2010, 2011, kdy nezaměstnanost byla kolem 13, 15 %, ti lidé si mnohdy řešili tu situaci půjčkami na klasické živobytí, to, že chtěli dětem dopřát možná něco trošku lepšího. Už tady zaznívaly reklamy a další věci, kterými jsme masírováni, kterými ty rodiny byly masírovány. Zazněla tady od pana senátora Růžičky finanční gramotnost. To se trošičku zlepšuje, ale je to pořád tristní. My neumíme nakládat s penězi, samozřejmě, funguje tady spousta neziskových organizací, které se to snaží zlepšovat. Já se domnívám, že tímto zákonem i jim dáváme takovou legitimitu k tomu, aby pokračovali v této činnosti, abychom dali těm rodinám, které to potřebují, šanci, že mohou se oddlužit a mohou mít možná vidinu toho lepšího života. Další, co bych chtěl tady zmínit, tak uvědomme si, že je vždycky skupina lidí, kterým nepomůžeme, kteří z tohoto systému nebudou chtít pomoct, budou ho zneužívat, ale ten zákon na to nemůže vždycky reagovat, úplně na všechny.

Takže pokud můžeme pomoct trošičku aspoň těm, kteří do toho budou chtít vstoupit, pokud můžeme vylepšit tu startovací pozici toho zákona, tak já se přikláním k tomu, abychom to udělali, líbil se mi samozřejmě i návrh pana senátora Lásky, jedenkrát a dost, já taky nevidím, proč by tam někdo měl vstupovat opakovaně. Ale na druhou stránku, i tento zákon na to trošku reaguje, protože je tam počet hodin, které může soud nařídit, tak, aby ten dlužník pracoval se sociálním pracovníkem, ten ho tím nějakým způsobem prováděl.

Takže jsou tam některá ustanovení, která jsou už teď dobře nastavena, ale já budu hlasovat pro to, co tady zaznělo z VZSP, měl jsem potřebu vám to takto sdělit. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.