Senátor Canov: Vyhazování ze služby státu kvůli věku je diskriminace

20.12.2018 16:25

Projev na 4. schůzi Senátu 20. prosince 2018 k zákonu o sociálním zabezpečení

Senátor Canov: Vyhazování ze služby státu kvůli věku je diskriminace
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Chrastavy Michael Canov (SLK)

Vážená paní ministryně, vážený pane předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové.

Já v hlasování návrh tohoto zákona podpořím, nicméně nemohu si odpustit sdělit dojmy, které mám, jaký my zákonodárci vytváříme kocourkov, slušně řečeno.

My přijmeme zákon v roce 2015, kterým něco nastavíme, a vzápětí přijímáme různé normy nebo různé smlouvy, kde se tomuto nastavení snažíme vyhnout.

Ano, vracím se zase ke služebnímu zákonu, který byl schválen v roce 2015 nebo začal být účinný, a v § 74 odst. 1 říká: Služební poměr skončí dnem 31. prosince kalendářního roku, v němž státní zaměstnanec dovršil věk 70 let.

Určitě si vzpomínáte, jaký guláš to způsobilo hned po schválení služebního zákona ohledně našich velvyslanců. Když se zjistilo, že dvě paní velvyslankyně – velvyslankyně v Sýrii paní Eva Filipi a velvyslankyně na Slovensku paní Livie Klausová – přesahují tuto hranici, tak se hledalo, jak z toho vyklouznout. A pak nakonec se tam snad ustanovily dohody o provedení práce.

A nyní se dokonce přijímá vlastně novela zákona kvůli tomu, abychom se služebnímu zákonu vyhnuli, takže sami před sebou utíkáme před tím, co jsme si vytvořili.

Ale když se vrátím k samotnému ustanovení ve služebním zákonu, které vlastně vyhazuje sedmdesátileté ze služebního poměru, ze služby státu, tak si říkám, to je vlastně diskriminace, diskriminace podle věku. U nás se brojí proti diskriminaci ve všem možném, ale tady najednou ne, tady je diskriminace podle věku přímo v zákoně. A já bych dokonce tuto diskriminaci do určité míry pochopil, kdyby nebyla absolutní. Ano, síly věkem ubývají, zpravidla je rozumné v tomto čase skončit. No jo, ale co s těmi pracovníky, kterým je sedmdesát a chtějí sloužit státu a stát o ně má zájem, co s nimi?

Ti nesmějí. To už není obyčejná diskriminace, to je genocida 70 plus. A to se mi tedy hrubě nelíbí, protože co může dělat 70 plus, když chce sloužit státu? Maximálně být členem vlády, senátorem, poslancem nebo prezidentem. Téměř nic jiného pro stát nemůže dělat.

A proto jsem dokonce chtěl připravit pozměňovací návrh ke služebnímu zákonu včera, který by zněl, že by se přidala k tomuto ustanovení poznámka: Pokud služební orgán nerozhodne jinak. Konzultoval jsem to s legislativou a ta mi v závěru obsáhlého stanoviska sdělila:

"Obávám se tak, že jakkoliv je vámi zamýšlená úprava věcně zcela racionální a možná, její korektní implementace do textu zákona by vyžadovala velmi masivní zásah do struktury celého předpisu. Takový zásah, dovoluji si domnívat se, přesahuje účel senátních pozměňovacích návrhů a měl by být svěřen standardnímu legislativnímu procesu."

A protože já respektuji naši legislativu, tak jsem se rozhodl, že by to tedy mělo být uděláno takto, a proto si dovoluji obrátit se prostřednictvím pana předsedajícího přímo na našeho předsedu, který tu teďka není, a věřím, že mu to bude vyřízeno, že se to dozví, který sám patří mezi 70 plus, aby se zastal svých vrstevníků, aby pro ně bojoval a domluvil s předsedou vlády vládní návrh, který tuto genocidu vůči 70 plus odstraní.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.