Senátor Čunek: Úřad ombudsmana by měl dbát na určitou diskrétnost

18.07.2018 20:23

Projev na 16. schůzi Senátu 18. července 2018 ke zprávě o činnosti veřejného ochránce práv za rok 2017.

Senátor Čunek: Úřad ombudsmana by měl dbát na určitou diskrétnost
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

Pane místopředsedo, kolegyně, kolegové. Já mám jednu připomínku k práci toho celého aparátu ombudsmanky. Stalo se to tento rok v jednom našem zařízení. V Domově důchodců ve Zlíně udělali kontrolu naši spolupracovníci a došlo k tomu, že objevili, že sestry a lékaři, kteří tam pracují, od pacienta, který užíval jeden druh léků a zemřel, tak vzhledem k tomu, že půl krabičky zůstalo nevyužito tou jeho smrtí, tak použili tento lék u jiného pacienta, kterému ho dávali dál. Tím šetřily prostředky našeho státu.

Toto bylo shledáno jako pochybení až tak zásadní, že o tom vaši mladí spolupracovníci informovali tisk. Takže to dopadlo tak, že ve veřejnosti to bylo prezentováno téměř tak, jako by se tam děly kdo ví jak nekalé věci. Já jsem tu situaci nechal prověřit, nebudu vás tím unavovat, je ve zkratce taková, jak jsem ji popsal teď. Protože jsem taky nevěděl, jestli tam nedochází k nějakým jiným záležitostem. Nicméně ta informovanost a ten zásah do veřejnosti byl vážný. Myslím, že tam ze strany vedení toho příslušného zařízení proti vám – teď myslím proti úřadu a možná konkrétně proti těm, kteří to způsobili, bude vedeno nějaké soudní řízení na ochranu osobnosti. Ale to není tak důležité.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Důležité je to, že by váš úřad měl dbát při své práci také na ochranu nejen těch, kteří tu ochranu potřebují, ale také dbát na určitou diskrétnost v těchto věcech, až se skutečně vyjasní, o jaké pochybení šlo. Tak nás to poškodilo. Samozřejmě díky tomu, že tato zařízení jsou plná, tak nás to zřejmě, doufám, neohrozilo tak, že by se od nás lidé odhlašovali, protože to zařízení je potřebné. Ale ono pracuje dobře a jenom díky chybě vašich spolupracovníků se zvedla vlna velké nevole, kterou jsem potom já musel řešit osobně, právě nařízením šetření v tom domově, co se vlastně stalo. A zjistilo se, že to byla skoro bych řekl možná nějaká chyba, ale určitě ne ani úmyslná, ani nikoho nemohla poškodit. Šlo skutečně jen o tady tuto záležitost.

Takže by bylo dobře, kdyby ten váš úřad sice informoval o své práci veřejnost přes média a tisk, ale bylo by dobře, kdyby je informoval správně. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…