Senátor Drahoš: Silné osobnosti jsou trnem v oku všem totalitním režimům

26.06.2020 12:01

Komentář na facebookovém profilu k 70. výročí popravy Milady Horákové

Senátor Drahoš: Silné osobnosti jsou trnem v oku všem totalitním režimům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Drahoš

Nezapomínejme!

V době vraždy Milady Horákové jsem byl ještě malé dítě a o tomto zločinu, stejně jako o dalších procesech z 50. let, jsem se začal více dozvídat až v polovině 60. let. Hlavně pak po mém příchodu na vysokoškolské studium do Prahy. Dodnes mám schované všechny výtisky týdeníku Reportér z roku 1968, který přinášel na pokračování informace o obětech komunistické zvůle. V hlavě mi utkvěl také rozhovor s prokurátorem Urválkem, který se snažil o chabou obhajobu s tím, že „taková byla doba“. To vše, spolu s následnou srpnovou invazí „spřátelených vojsk“, přispělo k formování mého celoživotního postoje vůči komunistické straně.

Za normalizace se o osudu Milady Horákové nemohlo dlouhá léta mluvit. O to důležitější je připomínat její životní příběh právě nyní. Příběh, v němž Milada Horáková není jen obětí komunistické zvůle, ale také velkou vlastenkou, nekompromisní zastánkyní demokracie, bojovnicí za práva žen a matkou. A právě osobní statečnost její dcery Jany Kánské, jíž se soudruzi snažili všemožně znepříjemnit život, k tomuto příběhu rovněž neodmyslitelně patří.

Dr. Milada Horáková je zkrátka důkazem, že silné osobnosti jsou trnem v oku všem totalitním režimům, které se bojí jejich nezávislosti a neústupnosti. Můžeme na ni být právem hrdi!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…