Senátor Fischer: Rusko po anexi Krymu testuje, kam až může zajít

31.01.2022 8:35 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k situaci kolem Ukrajiny.

Senátor Fischer: Rusko po anexi Krymu testuje, kam až může zajít
Foto: Repro ČT
Popisek: Senátor a neúspěšný kandidát na prezidenta Pavel Fischer

Pro demokratickou část světa je Ukrajina suverénním státem. V našich očích mají Ukrajinci nezpochybnitelné právo se rozhodnout o budoucnosti své země. Pokud usilují o vstup do NATO nebo jakékoli jiné mezinárodní organizace, nikdo nemá nárok do jim toho mluvit.

Jinak to však chápe Rusko, které uvízlo v mentalitě studené války a považuje Ukrajinu za sféru svého vlivu. Po NATO i USA požaduje záruky, že to tak zůstane – a tím i potvrzení, že přistupujeme na jeho pravidla. Právě nastala mimořádně závažná chvíle pro budoucnost Evropy.

Přes dvě desetiletí jsem prožil v normalizačním Československu, které bylo považováno za sovětskou sféru vlivu. Jak „blahodárné“ byly účinky tohoto područí, ví každý, kdo chtěl žít alespoň trochu svobodně. Důsledkem byly rozdělené rodiny, zničené vztahy, zmařené životy, promarněné příležitosti. Samostatnou kapitolou jsou justiční vraždy padesátých let a lágry pro politické vězně.

Přeji si, aby se krize na Ukrajině vyřešila diplomaticky. Rusko ukazuje sílu, osvědčený argument diplomatických jednání. Podél hranic s Ukrajinou soustředilo vojenské jednotky, deeskalace je zatím v nedohlednu. Nezbývá nám teď než Ukrajinu aktivně podporovat. Rusko po anexi Krymu testuje, kam až může zajít. Je to test odolnosti nás všech.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

12:05 Macinka (Motoristé sobě): Komedie datového věštce a hrdinského bojovníka proti Brežněvovi

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Petru Ludwigovi.