Senátor Fischer: Shoda v kalendáři není náhodná

11.12.2022 16:21 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k pětaosmdesátým narozeninám Karla Schwarzenberga

Senátor Fischer: Shoda v kalendáři není náhodná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Fischer

Karel Schwarzenberg slaví narozeniny na Den lidských práv. Ta shoda v kalendáři není náhodná. Karel totiž odjakživa stál na straně boje za lidská práva. Jako někdejší předseda Mezinárodního helsinského výboru pro lidská práva podporoval všechny za železnou oponou, kdo potřebovali pomoc. Z exilu se osobně přijížděl účastnit procesů s disidenty. Když přišel listopad 1989 a padl režim, Karel v tom důležitém pokračoval, ať už zastával jmenované funkce, nebo měl mandát člena parlamentu.

Anketa

Dáte za Vánoce (v součtu výdajů) letos víc než loni?

hlasovalo: 11713 lidí

Vzpomínám, jak mi ho do Paříže doslova poslala vláda Kuby. Karel byl na Kubě pomáhat disidentům, tak, jako to dělal vždycky a všude po celém světě. Kubánská vláda se tehdy rozhodla ho vyhostit tak rychle, že mu zajistila volné místo v prvním letadle do Evropy. Bylo to u Air France. Vyhostili ho tak rychle, že si ani nestačil zabalit. V Paříži jsem na něj čekal u východu z letadla. Chvíli trvalo, než jsem službu konající členy cizinecké policie přesvědčil, že nejde o podezřelého, ale o senátora, který má imunitu a pouze se dostal do křížku s kubánským režimem.

Spolu jsme pak v Paříži prožili den, setkávali se s novináři z velkých francouzských deníků a dali si vybraný oběd s dobrým vínem. V těch se Karel Schwarzenberg vždycky vyznal. Když jsem s ním později sloužil, to byl ministrem zahraničí, pozoroval jsem, že dobré adresy zná doslova po celém světě. Někde nakoupil tabák, jinam zašel na skleničku, a všude na něj čekávali přátelé.

Jeho narozeniny jsme slavili na setkání, na něž nás pozval ministr Jan Lipavský. Dojalo mě, že mu věnoval jako osobní dar oblíbený tabák z jednoho obchůdku v New Yorku. Kníže ho přijal s nadšením a se slovy, že si zapálí až po skončení adventu, protože teď drží půst. A že děkuje za všechna krásná slova, která zazněla, ale že by sám sebe nechtěl moc přeceňovat.

To je Karel Schwarzenberg. Podle něj nevšímavost může být prvním krokem na cestě k diktatuře. V tom má pravdu. Karel Schwarzenberg ví, o čem mluví. A také ví, že nic není zadarmo. Myslím tím svobodu, kterou nám pomáhal vybojovat.

Všechno nejlepší k narozeninám!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Operátoři

Pane senátore, dobrý den, myslíte, že je šance, že se někdy dočkáme slibovaného čtvrtého operátora a tím i levnějších cen? Kdo je odpovědný za to, že tu nemáme čtvrtého operátora? Někde jsem četl, že tu být nemůže, což nechápu. Žijeme přeci ve svobodné a tržní ekonomice nebo ne? Nevím, zda mi dokáže...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…