Senátor Goláň: Babišův syn se dostal na Krym za pomoci ruských tajných služeb

15.11.2018 15:55

Projev na 2. schůzi Senátu 15. 11. - Stanovisko k současné politické situaci.

Senátor Goláň: Babišův syn se dostal na Krym za pomoci ruských tajných služeb
Foto: senat.cz
Popisek: Senát ČR

Vážený pane předsedající, vážené senátorky, vážení senátoři. Trestní stíhání Andreje Babiše ve věci Čapího hnízda je pouze marginální záležitost. Často jsem slyšel, že podobné věci dělali jiní, a je to pravda. Pomáhal jsem rozkrývat spoustu dalších věcí, ve kterých ještě nebyla vznesena trestní obvinění a mohl bych je tady jmenovat. Jsou to kauzy Profrost, korunové dluhopisy, které jsou blokovány jejich vyšetřováním. Je to nabytí 10 % Agrofertu od Spolany, tehdy, společnosti, která byla v konkurzním řízení, a 10 % v hodnotě 600 mil. Kč prodala za 2,5 mil. Kč. A těch kauz by tady bylo spousta, mohl bych je tady vyjmenovávat. Protože této věci odborně rozumím, všechny tyto věci se dají dokumentovat ze Sbírky listin, která je veřejně dostupná na obchodním rejstříku, takže pan Andrej Babiš, kromě toho, že je trestně stíhaný v kauze Čapí hnízdo, není žádná nevinná osoba, která by nikdy nic nezpůsobila.

Víte sami, korunové dluhopisy jsem jakýmsi způsobem rozvířil já a v této věci jsem udělal i odborná stanoviska. Dnes je tlak ze státního zastupitelství, aby korunové dluhopisy nebyly vůbec, vůbec u nikoho jakýmsi způsobem odstíhány, a tím pádem se v celé té skupině jaksi i Agrofert schová a nic tam nebude. Ale toto je taková ta sekundární záležitost. Primární záležitost z mého pohledu je to bezpečnostní riziko. Chtěl bych, aby i členové klubu ANO odpověděli na jednu věc. Říkal to tady náš předseda klubu pan Láska, hodně hezky to řekl pan místopředseda Štěch.

Jak se může člověk dostat na Krym a na východní Ukrajinu? Jenom za pomocí zpravodajských služeb Ruska. Co za to premiér dostal slíbeno? Co za to dostal slíbeno? Vidíme, že premiér může být okamžitě vydíratelný, a toto je pro mě nejtěžší rovina, bezpečnostní riziko, které nám pan premiér tímto tady připravil. Všechny ostatní věci jsou diskutabilní, nechme je na orgánech činných v trestním řízení. Ale položme si tady tu otázku. Tohle přece řekl sám pan premiér: Můj syn byl na Krymu. Byl na Krymu, co tam tedy dělal? Proč tam byl? Můžeme se domnívat, že proto, aby ho nemuselo Rusko vydat, kdyby bylo mezinárodní dožádání, protože by se potom Rusko začalo tvářit, že Krym není jeho. Ale to je jedno. Důležité je, jak se tam dostal. A myslím si, že se všichni shodneme na tom, že se tam dostal za pomoci ruských tajných služeb. Tady je to naše největší nebezpečí. Někdo bude za to něco chtít. A co za to bude chtít? To už je otázka na pana premiéra. A člověk, který je vydíratelný, nemůže stát v čele jakékoli země. Ale on nestojí v čele jenom jakékoli země. On stojí v čele země, která je členem NATO a Evropské unie. On se dostává k informacím, které může jakýmkoli způsobem zneužít. A tady si myslím, že to usnesení je namístě, protože premiér, který spolupracuje s ruskými tajnými službami, je pro nás velmi, velmi nepřijatelný. Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.