Senátor Goláň: Vláda vůbec nepočítá s tím, že by někdo zneužíval této situace

17.03.2022 17:35

Projev na 23. schůzi Senátu ČR dne 17. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o opatřeních v oblasti zaměstnanosti a oblasti sociálního zabezpečení v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny vyvolaným invazí vojsk Ruské federace.

Senátor Goláň: Vláda vůbec nepočítá s tím, že by někdo zneužíval této situace
Foto: golan.cz
Popisek: Tomáš Goláň

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové, já děkuji mojí předřečnici, že perfektně popsala situaci, která probíhala včera kolem projednávání tohoto zákona v ústavně-právním výboru. Já bych chtěl tady vysvětlit pár nejasností, které kolují ve veřejnosti. Jedna z nich je, že se neví, kdo bude vyplácet ten příspěvek pro solidární domácnosti. V zákoně je jasně řečeno, budou to vyplácet krajské pobočky Úřadu práce. Budou to vyplácet na české účty. A maximálně na složenku, nikoliv na účty zahraniční. Další debatu, kterou jsem zachytil ve veřejnosti, bylo, že částka, kterou teď projednává vláda, čistě projednává, která je navrhována, že je tak nízká – těch 3 tisíce na osobu – jenom proto, aby s tím podnikatelé neobchodovali, aby to nezneužívali. Já si myslím, že vláda vůbec nepočítá s tím, že by někdo zneužíval této situace. Vláda všechny příspěvky a všechny dávky nastavuje tak, aby lidé nebyli v nouzi, ale na druhou stranu aby byli motivováni k ekonomické činnosti. Takže tolik pro tohle vysvětlení. Dále je v paragrafu 8, již jsem to tady zmínil, je to příspěvek pro solidární domácnosti. Nutno říci, že samozřejmě vyplynuly obavy ve veřejnosti, že tento příspěvek bude zdaňován. Tento příspěvek nebude zdaňován. Tento příspěvek podléhá osvobození podle stávajícího paragrafu 4 odstavec 1 písmeno i) zákona o daních z příjmu. Takže i ti poskytovatelé toho rodinného ubytování, toho domácího ubytování, které není v ubytovacím zařízení – to je nutno tady říci – nebudou mít povinnost podávat daňové přiznání. Děkuji vám za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

7:02 Rajchl (PRO): Takže pane Turku, tady jsou fakta

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke slovům Filipa Turka (Motoristé sobě).