Senátor Hampl: Je namístě, aby se Senát vyjádřil k projevu prezidenta v Radě Evropy

11.10.2017 11:10

Projev na 10. schůzi Senátu dne 10. října 2017 k programu schůze

Senátor Hampl: Je namístě, aby se Senát vyjádřil k projevu prezidenta v Radě Evropy
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Vážený pane předsedo, vážené kolegyně, vážení kolegové, rád bych navrhl zařazení nového bodu – Stanovisko Senátu k projevu prezidenta republiky na Parlamentním shromáždění Rady Evropy dne 10. října 2017.

Můj návrh je zařadit to za bod č. 23, a sice proto, že je šance, že by se projednávání mohl zúčastnit i předseda vlády, kterého se to velmi zásadně týká. Pokud by bod 23 byl vyřazen, navrhoval bych tento bod na jeho místo.

Důvod je ten, že projev prezidenta republiky obsahoval, dovolím si říci, poměrně velmi problematické pasáže, byť ne příliš dlouhé, které se týkají mezinárodní situace na Ukrajině, o Rusku. A formulace, které použil, nebo myšlenky, které tam sdělil, jsou ve velmi příkrém rozporu se zahraniční politikou České republiky a jsou také v přímém rozporu se stanoviskem Senátu, tak jak ho vyjádřil svým usnesením zhruba před rokem, pokud si dobře pamatuji. A myslím si, že je zcela namístě, aby se Senát v této situaci vyjádřil.

Navrhuji to ještě z jednoho docela konkrétního důvodu. Delegace evropského výboru tohoto Senátu se včera vrátila z Ukrajiny. Navštívili jsme i východní část Ukrajiny blízko okupovaných území, jednali jsme s představiteli ukrajinské vlády i parlamentu. A to, jak se pozice České republiky v této věci stává zcela nečitelnou a velmi problematickou v mezinárodním kontextu, je něco, co si myslím, že nás opravdu nemůže nechat klidnými.

Dovolím si připravit stručné usnesení, tak abychom měli i možnost se v závěru k tomu vyjádřit. Pokud schválíte zařazení tohoto bodu, o což vás prosím, rozdám vám svůj návrh usnesení, tak abychom měli čas do odpoledne se na to podívat a případně tento návrh ještě upravit. Děkuji za pozornost.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce