Senátor Hampl: Krátké shrnutí dnešního dne v Senát Parlamentu ČR

06.08.2019 22:02

Komentář na facebookovém profilu k dnešnímu dění v Senátu

Senátor Hampl: Krátké shrnutí dnešního dne v Senát Parlamentu ČR
Foto: vaclav-hampl.cz
Popisek: Václav Hampl

Krátké shrnutí dnešního dne v Senát Parlamentu ČR

Výbor pro záležitosti EU

Projednali jsme sdělení týkající se iniciativy Zlepšování právní úpravy. Iniciativa přinesla od svého spuštění v roce 2015 určitý pokrok, ale je třeba se problematice důsledněji věnovat. Pro legitimitu EU je klíčová její efektivita a důsledné a nediskriminační kontrolování a vymáhání přijatých závazků. Důležitým aspektem zlepšování právní úpravy musí být legislativně-technická a jazyková kvalita právních aktů EU a jejich celková politická, administrativně-technická a právní promyšlenost. Přijali jsme řadu doporučení týkající se konkrétních nástrojů zlepšování právní úpravy jako je posouzení dopadů, hodnocení legislativy, Výbor pro kontrolu regulace nebo program REFIT.

V EU (bohužel) nepodpořil přechod od jednomyslného hlasování k rozhodování kvalifikovanou většinou v oblasti sociální politiky a v oblasti zákazu diskriminace z důvodu rozdílů v sociálních systémech jednotlivých členských států. Nicméně vnímá rostoucí význam sociální politiky v rámci EU a potřebu efektivního rozhodování v této oblasti v kontextu společných výzev jako je demografický vývoj či změny na pracovním trhu.

Zabývali jsme se také sdělením o politice rozšíření EU pro rok 2019 a sdělením k žádosti Bosny a Hercegoviny o členství v EU. Souhlasíme s hodnocením zemí západního Balkánu a Turecka a se stanoviskem Komise k žádosti Bosny a Hercegoviny o členství. Připomněli jsme, že dlouhodobě podporujeme rozšiřování EU, vždy ale za předpokladu, že země splňují všechny nezbytné podmínky. Vyjádřili jsme lítost nad rozdílností v názorech na rychlost rozšiřování mezi členskými státy. Z tohoto důvodů se domníváme, že by se ČR měla připravit na možnost, že před další rozšířením EU bude nutné provést vnitřní reformu EU.

V EU se také zabýval závěry veřejného slyšení s názvem „Potřebuje ČR vodní koridor Dunaj–Odra–Labe“, který se konal dne 14. června 2019 na půdě Senátu. Zřetelně se projevují slabiny projektu spočívající především v ohrožení životního prostředí, nepředstavitelné ekonomické nákladnosti, nedostatečné mezinárodní oponentuře projektu nebo nedostatečnou průjezdností řek v okolních státech.

Přijal jsem novou velvyslankyni Gruzie v České republice J.E. paní Mariam Rakviashvili. Mluvili jsme především o možné nové podobě Východního partnerství EU, situaci související s okupací území Abcházie a Jižní Osetie nebo o přibližování Gruzie k EU.

Setkal jsem se se zástupci Nadace pro výstavbu penzionů pro seniory s komplexními službami. Nadace existuje již 23 let a bohužel se v poslední době setkává s mediálním nezájmem nejen o své aktivity, ale obecně o problematiku stárnutí populace a podporu státu a především krajů pro taková zařízení. Domluvili jsme se na podpoře aktivit této nadace.

prof. RNDr. Václav Hampl, DrSc.

  • BPP
  • Tento profil není senátorem V. Hamplem aktivně používán.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

11:04 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Považuji to vůči občanům za neobhajitelné

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zastavení diskuse ohledně změny občanského zákoníku…