Senátor Horník: Nelze říkat, že všichni kradou nebo podvádějí

14.12.2016 18:14

Projev na 3. schůzi Senátu dne 14. 12. 2016

Senátor Horník: Nelze říkat, že všichni kradou nebo podvádějí
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

Vážená paní předsedající, vážený pane ministře, kolegyně, kolegové.

Pan ministr to tady teď řekl. Prostředí není čisté, ale ono kde je čisté v oblasti podnikání všeobecně a zejména s potravinářskými výrobky. Vzpomeňte si na lihovou mafii. De facto všichni o tom věděli. Vzpomeňte si na novinářku Slonkovou, která na to upozorňovala, a nic se nedělo, nic nedělaly celní orgány, jak byly možné obří sklady lihovin, o kterých nikdo nevěděl, ale na které bylo tolik lidí napojeno? V Severomoravském kraji bylo běžné na novinových stáncích koupit lihoviny, které samozřejmě nemohly mít tu kvalitu. Všichni kolem toho chodili, a možná i ti celníci tam chodili nakupovat, možná. Možná i ti ze Státní zemědělské a potravinářské inspekce...

Chtěl bych od pana ministra slyšet, přestože říkal - i kdyby bylo dnes tolik inspektorů, tak to nezvládají – proč jsme to nechali do tohoto stavu dojít? U lihové mafie jsme museli mít desítky mrtvých, než se konečně v republice něco stalo. To mi pak říká, že někdo nekoná svou práci, jak by ji měl konat, a najednou to potom všechno šlo.

Kde byly orgány, které jsou činné v takovýchto záležitostech? Kde byly orgány Ministerstva vnitra? A já myslím, že i pančování, protože je to de facto chemie, to víno, tak i to pančování si zaslouží pozornost těchhle lidí. A pokud někdo pančuje, to znamená podvádí, podle mého to je až trestný čin, protože může ohrozit zdraví, tak proč nekonají? Proč jsme to nechali dojít do této fáze, že zase něco musíme řešit zákonem? Nejhorší na tom je, že ten zákon to stejně nevyřeší. To už jsme zjistili kolikrát.

Já jsem rád, že pan ministr potvrdil na výboru u nás slova pana náměstka, protože říkal, že ti, kteří budou v těch vinotékách poškozeni a dneska dali možná miliony do stáčecího zařízení a do KEG sudů apod., takže jim bude ministerstvo nápomocno v programu rozvoje venkova. Ale pan ministr přece moc dobře ví, že dotace, případně z tohoto programu, ale i z jiných programů, nejsou nárokové.

To znamená, první úskalí je, že ne každý si na to může sáhnout, každý to může zkusit, ale to ještě neví, jak dopadne na konci a jestli nedostane ve finále stoprocentní korekci. Předpokládejme, že lidi, kteří budou žádat o tyto dotace, nikdy žádné dotace od tohoto státu nechtěli. Oni jenom chtěli, aby mohli normálně podnikat. A já se přikláním k tomu, co řekl kolega Canov. Doopravdy, neházejme všechny lidi do jednoho pytle, že všetci kradnú, nebo že všichni podvádějí. Není tomu tak.

Jsem ze severozápadních Čech, už jsem tady dneska o tom jednou mluvil, ano, tam byly jisté osoby, které kradly se vším všudy. Jsem rád, že se to prokazuje postupně po létech. A mnozí to dělali dokonce s vědomím všech ostatních kolegů politiků. Takže já si myslím, že tady něco nefunguje, nebo by mělo fungovat líp. My se to teď snažíme napravit, abychom ke spotřebiteli dostali kvalitní víno, aby to nebylo pančované. Myslím si ale, že přicházíme s tímto zákonem trochu pozdě, protože přijde elektronická evidence tržeb – na mnohé už došla – a tam přece naprosto jasně uvidíme, co kam putuje. To znamená, i ty kontingenty vína, která přicházejí z Chile, nebo z Moldávie, nebo já nevím odkud. To si myslím, že bude nápomocno tomu, abychom tu kontrolu nad tím měli. A to by měl být ten nástroj, který bude pro inspekci, který bude pro policii a pro další orgány činné v trestním řízení, aby konaly.

Takže mě mrzí, že to přichází takhle pozdě. A ještě mě mrzí, že je to vlastně boj uprostřed těch, kteří víno produkují, dováží a distribuují. Můžu se domnívat, že dneska klesl prodej lahvových vín. A to si myslím, že bude v celém tom pozadí. Samozřejmě sudová vína si našla svoji klientelu, a to se asi nemusí líbit mnoha řetězcům, kterým musely klesnout tržby, co se týče lahvových vín.

Takže ona to bude záležitost propojení všeho se vším, ale neviděl bych to jenom černobílé. A nelze zejména ty slušné označovat, že všichni kradou nebo podvádějí. Prosím vás, pokusme se to dostat na pravou míru. Jsou jenom ti, kteří podvádějí, ale nemůže to být celá množina, která se proti něčemu postaví, protože se jí jenom něco nelíbí, co tento stát dělá. Nebo my tady v Parlamentu schvalujeme.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…