Senátor Horník: Nůžky se rozevírají pořád víc

12.06.2019 22:44

Projev na 9. schůzi Senátu 12. června 2019 k rozpočtové strategii sektoru veřejných institucí na léta 2020-2022

Senátor Horník: Nůžky se rozevírají pořád víc
Foto: archiv senátora
Popisek: senátor Jan Horník (STAN)

Vážená paní ministryně, vážená paní předsedající, kolegyně, kolegové,

já budu stručný, já jenom navážu na to, co tady říkal můj předřečník. Strategie. Jenom abyste věděli, včera jsem byl na jednání, kde se taky probírala jedna strategie. Byl jsem tam v zastoupení Senátu, protože jsem do té komise nanominován. Tam přijeli odborníci z celé republiky, my jsme po roce, kdy se připravovala strategie, tak jsme se včera dozvěděli, ta strategie jde teď do finále. Jenom abyste věděli, ta strategie je na roky 2019-2020. To, že máme už půl roku, to znamená, je to na čtyři půlroky, tak tu jednu čtvrtinu už máme pryč. Strategie možná, když nebude moc připomínek, tak bude předložena vládě někdy v září, to už je skoro konec roku. Tak proč děláme strategii proboha na roky 19-20? My jsme samá strategie, už to řekl můj předřečník.

Já se chci v této souvislosti zeptat, jakou má vláda strategii v oblasti budoucího finančního rámce evropského společenství, protože už jsme se na to tady dnes jednou dopoledne ptali, kdy vláda prosazuje vlastně dvě území, která budou v rámci ČR podporována. Evropa říká, že by tato území měla být troje, to znamená, to jedno, ve kterém se nenachází ty regiony, kde se ty nůžky rozevírají pořád víc a víc. Já bych chtěl vědět, co stojí v cestě, proč třeba neprosazujeme to samé co EU, což už tady v Senátu několikrát zaznělo. Proč tedy budeme prosazovat dva regiony, aby si na to sáhli i ti super bohatí? Tím pádem budou ti super chudí ještě víc chudnout. Krásný příklad je Karlovarský kraj. Nemusíte chodit daleko. Žádné strategie, nic vám nepomůže. Přitom by si stačilo sednout ke stolu a to všechno, co vidíme, kteří jsme v tom terénu, tak na to nepotřebujeme strategie. My potřebujeme pomoc, když nám tento stát nepomůže, tak to bude horší a horší a přijdou další generace politiků a budou vytvářet další strategie. Asi před dvěma dny jsem se dozvěděl v Českém rozhlase, už ani nevím, kdo to tam říkal, nicméně víte, kdy má dohnat ČR Německo? Říkali tam 80 let. Prosím vás, zapomeňte na strategie. Tohle je něco šíleného. Jestli jsme říkali po revoluci, že doženeme možná Německo za 20 let, možná za 10, tak už je to 80. A když budeme s těmito strategiemi takto nakládat, takhle s nimi budeme do budoucna pracovat, nebudeme i finanční prostředky dávat tam, kde by to mělo význam, abychom se někam pošoupli dopředu, tak v ten okamžik mám dojem, že ta další generace politiků, tady jednou bude stát nějaký její zástupce a bude říkat: Ty Němce možná doženeme za 150 let.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…