Senátor Kárník: Živnostník či malý podnikatel, to opravdu není prestižní povolání

14.12.2022 16:39

Projev na 4. schůzi Senátu 14. prosince 2022 k zrušení zákona o evidenci tržeb

Senátor Kárník: Živnostník či malý podnikatel, to opravdu není prestižní povolání
Foto: TOP 09
Popisek: Mgr. Pavel Kárník

Vážený pane místopředsedo, vážený pane ministře, milé kolegyně, milí kolegové,

když jsem kandidoval do Senátu, slíbil jsem, že podpořím všechny zákony, které ulehčí život živnostníkům a malým podnikatelům. Jejich problémy totiž znám z praxe. Byl jsem živnostníkem od roku 1990, a možná i poměrně úspěšným. Od roku 2006 začala Hospodářské noviny společně s dalšími organizacemi udělovat titul Živnostník roku. A já se v tom roce stal historicky prvním držitelem titulu Živnostník roku Středočeského kraje. Zároveň jsem milovníkem historie. A na starých fotografiích a popiscích k nim si uvědomuji, jaké prestižní povolání za první republiky byl živnostník. Na nedělním korze po náměstí byli mezi občany před svými odchody s úctou zdraven pan lékárník, pan knihkupec či majitel obchodu se železářským zbožím.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

A nyní? Živnostník či malý podnikatel, to není opravdu prestižní povolání. Závist, ale i vyjadřování nějakých politiků udělalo své. Jeden nejmenovaný ministr dokonce řekl, že jsou paraziti. A jiný zase dle přísloví: „zloděj křičí – chyťte zloděje!“ vysvětlil lidu, že všichni „kradú“. A výsledkem bylo EET. Vždy před volbami strany slibují ulehčení administrativy a odstranění komplikaci v podnikání. Skutečnost je však taková, že podnikání je stále těžší a zákony stále komplikovanější.

Dovolím si tvrdit, že drtivá část živnostníků je opravdu poctivá. A úspěch v podnikání je draze zaplacen. Vím z vlastní zkušenosti, jak těžké je pracovat sám na sebe. Několik let bez jediného dne dovolené, 12 i více hodin denně v práci. Do toho všechna ta administrativa a časté kontroly všech možných kontrolních orgánů. EET mělo vyřešit krácení daní a často jsme slyšeli, kolik miliard navíc to přinese do státního rozpočtu, kolik postavíme z těchto výnosů nových škol a školek.

Jezdíme po regionu, řeším nedostatek škol a školek. Asi šly ty miliardy někam jinam. Podnikatelům to přineslo zvýšené náklady, administrativy a často zbytečnou buzeraci úřadů. Plné koše účtenek, neboť ani ta slavná loterie Účtenkovka nepomohla. A stála nás přitom 240 milionů. Živnostníci dělají svou práci s láskou, platí odvody a daně a chtějí toho po státu minimálně. Mají můj obdiv. A jsou hybnou silou i naší ekonomiky. Usnadněme jim jejich podnikání, začněme dnes třeba právě zrušením EET. Přestaňme jim házet klacky pod nohy a nechme je podnikat.

Děkuji vládě, že přišla s tímto zákonem. A věřím, že další ulehčení života živnostníků bude následovat. Předem vám za to děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…