Senátor Kos: V okolí Prahy je mnoho silnic III. třídy pro kolo nebezpečnějších než magistrála

25.04.2018 18:25

Projev na 14. schůzi Senátu dne 25. 4. 2018 k návrhu zákona senátorů Ivo Valenty, Jana Horníka, Jiřího Voseckého a dalších senátorů, kterým se mění zákon o silničním provozu

Senátor Kos: V okolí Prahy je mnoho silnic III. třídy pro kolo nebezpečnějších než magistrála
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Senátor ve volebním obvodě č. 19 - Praha 11 Ing. Ladislav Kos (Hnutí pro Prahu 11)

Vážená paní předsedající, vážené kolegyně, vážení kolegové. Omlouvám se, že jsem se také nechal vyprovokovat, ale jak tady už někdo říkal, každý máme svou zkušenost a chceme ji nějakým způsobem prezentovat. Jsem speciální cyklista. Věnuji se silniční cyklistice. Mám najeto několik desítek tisíc kilometrů. A samozřejmě mám za sebou i několik úrazů. A musím říct, že většinu úrazů jsem si zavinil sám tím, že jsem v tom okamžiku nevěnoval stoprocentně pozornost tomu kolu, ale nechal jsem se vyrušit něčím jiným, nebo jsem byl překvapen nějakou událostí, která kolem mě nastala.

A právě proto si myslím, že dávka alkoholu, ať je to jedno promile od 0,8, 0,5; o 0,3 bych samozřejmě pochyboval, tak má vliv na to, že člověk nemá úplnou pozornost, není tak koncentrovaný v řízení a může nastat konflikt s okolím. Co se týče toho návrhu zákona, mě tam velice se nelíbí komunikace III. třídy, protože ze své zkušenosti tady v blízkém okolí Prahy je mnoho silnic III. třídy pro jízdu na kole mnohem nebezpečnějších, než třeba jízda po magistrále, takže tam jde skutečně o život. Jsou silnice kolem Říčan III. třídy, kde je silná kamionová doprava třeba, takže tam člověk musí věnovat jízdě 150% pozornost. Stejně tak padly tady už cyklostezky. Mám v oblibě takový krátký výlet. Když se chci nadýchat vzduchu z Jižního Města na Zbraslav a zpátky, a na Zbraslavi končí – nebo teď už nekončí, pokračuje do Vraného - stezka z Braníka, jak tady říkala kolegyně Chmelová, maminky, kočárky, psi, bruslaři, je to taková změť. Sám se tam neodvážím jet. Všechno tam probíhá, je tam mnoho náleven na Zbraslavi. Probíhá tam takový happening s pivními půllitry a jestliže se nějakým způsobem povolí ta hranice alkoholu na kolo, tak si dovedu představit, že happening a celé nebezpečí, které z toho hrozí, bude mnohem větší.

Můj názor je ten, ať si každý na kole pije, jak chce na svoji vlastní zodpovědnost, nicméně jsem proti tomu, aby se uzákoňovala nějaká hranice tolerance, protože si myslím, že na kole je normální jezdit bez alkoholu. Proto budu hlasovat pro zamítnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.