Senátor Kunčar: Dostat informaci včas, to byla klíčová věc, která nám v Uherském Brodě nejvíc chyběla

06.04.2022 18:09

Projev na 24. schůzi Senátu 6. dubna 2022 k zákonu o integrovaném záchranném systému

Senátor Kunčar: Dostat informaci včas, to byla klíčová věc, která nám v Uherském Brodě nejvíc chyběla
Foto: archiv starosty
Popisek: Starosta Uherského Brodu Patrik Kunčar (KDU-ČSL)

Tak dobré odpoledne, vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové.

Když výbor pro zahraničí věci, obranu a bezpečnost tuto novelu zákona projednal, tak já jsem ji nepodpořil a zdržel jsem se. Nicméně jsem svůj postoj přehodnotil na základě aktuálních informací. A dnes na plénu tuto novelu podpořím. A podpořím ji z toho důvodu, ona není dokonalá, a proto jsem se i zdržel, protože tam vnímám spoustu rizik a zejména bych byl nerad, abychom přispěli k zahlcení hasičů a případně starostů, tak jak tady bylo už zmíněno.

Ale bylo tady taky zmíněno – nešťastná střelba v Uherském Brodě, u které jsem tehdy, jako starosta, byl. A je to už sedm let. A na poli varování obyvatelstva a krizového řízení se od té doby prakticky nic nezměnilo. A já jsem si uvědomil, že to právě byla asi klíčová věc, která nám tehdy nejvíce chyběla. Dostat informaci včas. Tak jak tady můj předřečník řekl, tak tehdy byl na místě zodpovědný velitel zásahu, a to byla policie. Jenže ten zásah probíhal a policie na základě nějakých svých vnitřních předpisů prakticky nedávala žádné informace ven a drželi to ve svém režimu.

Anketa

Který z jmenovaných šéfů vlád je nejlepší?

1%
0%
3%
95%
hlasovalo: 57071 lidí

Takže já, jako starosta, jsem se tehdy dozvěděl až oklikou se zpožděním, že se tam něco děje. Ale neměli jsme žádné přesné informace. Když jsme volali všude možně, nebylo možné se dostat k informacím. Takže jediné, co jsme udělali na základě toho, že jsem byl několikrát na školení krizového řízení, tak jsme s naším pracovníkem krizového řízení sedli do auta, vzali jsme tlampač a objížděli jsme ulice v okolí té restaurace, abychom aspoň varovali obyvatelstvo, aby nevycházeli z domu, protože je tam střelba, je tam ozbrojený pachatel a je tam akutní nebezpečí.

To jsme udělali, aniž by nám kdokoliv cokoliv poradil a řekl. A vnímali jsme to jako jedinou správnou možnost. Zapnout tehdy sirény, to by byl nesmysl, udělat poplach na území celého města. Z televize lidé informace měli až později, když se to televize dozvěděla a přijely tam štáby. Mobily – tak měli jsme sice nasbírané nějaká čísla od lidí, ale zase bychom to byli schopni zacílit pouze plošně na celé město.

Dnes už bychom byli schopni i prostřednictvím místního rozhlasu varovat obyvatelstvo, protože máme moderní bezdrátový systém, který umožňuje vytipovat jenom konkrétní lokality, případně konkrétní ulice. Anebo zapnout jeden konkrétní tlampač, abychom informovali jednu ulici nebo konkrétní lokalitu, úzce vymezenou. A zároveň abychom nezpůsobili paniku na území celého města, což bychom zajisté udělali, kdybychom to vyhlásili plošně.

Takže já se přimlouvám za to, abychom tuto novelu zákona podpořili. Zejména proto, aby ve chvíli, kdy to přijde do Poslanecké sněmovny, tak aby se akcelerovala diskuse. Protože mám informaci, že Ministerstvo vnitra mluví o tom, že připraví nějakou rozsáhlejší novelu tohoto zákona, aby oni urychlili práce na novele tohoto zákona. A ve chvíli, kdy to možná ta naše senátní novela bude v Poslanecké sněmovně zaparkovaná, tak aby si tyto věci šly sobě naproti. A aby Ministerstvo vnitra předložila komplexní pozměňovací návrh nebo komplexní řešení nového zákona, abychom tuto věc posunuli dál. A aby skutečně lidé byli včas informováni a varováni, ale ne v přehnané míře, aby nedošlo k tomu – to, co tady zmínil můj předřečník – že budou zahlceni starostové, anebo že se bude vyvolávat panika.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice