Senátor Láska: Když chcete, aby na vaši lásku dal štempl Láska

10.11.2022 5:34 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k práci na Praze 5.

Senátor Láska: Když chcete, aby na vaši lásku dal štempl Láska
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Tak teď slíbené osobnější a možná trochu delší povídání o Praze 5

Když jsme se někdy před dvěma lety rozhodli s týmem hnutí SEN 21 zkusit i komunální volby na Praze 5, nevěřil nám nikdo. Opakovaně jsem musel poslouchat hlášky tipu: “Nepočítáte s tím, že byste překročili 5 procent, že ne?” a podobně. Na to už jsem zvyklý. Když jsem měl obhajovat senátní mandát proti Michaelu Žantovskému, tak mi taky chodily zprávy jako: “Asi do toho nepůjdeš,co?

To by byla ztráta času, viď?”

Pro tým to veřejné podceňování nebylo z nejpříjemnějších. Ale jako vždycky do toho dali všichni všechno a bylo z toho 11 % a 5 zastupitelů.

A začalo vyjednávání. Dostali jsme hned několik nabídek, ale zůstali jsme věrni svému předvolebnímu heslu “Vyvětráme radnici” a jednali o jediném formátu - o křehké koalici s PRAHA 5 SOBĚ a Piráti Praha 5 . Křehké, protože má většinu jednoho hlasu. A včera jsme to úspěšně dotáhli. Na ustavujícím zastupitelstvu jsme na Praze 5 po miliónu let vlády ODS převzali společně moc a vládneme.

Malá vsuvka: Když jsem se v roce 2014 rozhodl kandidovat na senátora ve volebním obvodu Praha 5 a 13, tak mě varovali, že je to nedobytná tvrz ODS. No a nejdřív jsem v roce 2014 mandát proti kandidátovi ODS získal, v roce 2020 pak proti kandidátovi ODS obhájil a v roce 2022 jsme vzali ODS radnici na Praze 5. Jen ten Vodrážka na Praze 13 odolává. Ale i na něj dojde. ?? Není to nic primárně proti ODS, je to spíš jen sdílení radosti z toho, že i proti silnému soupeři se umíme prosadit.

A teď co čeká mě a co jsem musel řešit. Kandidoval jsem jako dvojka, ale nahlas jsem říkal, že zejména kryju záda našemu týmu a nepřijmu žádnou placenou funkci. Tenhle slib jsem musel hodně hájit v povolebním vyjednávání. Tlak na to, abych “převzal odpovědnost” a stal se minimálně radním byl velký a asi trochu pochopitelný. I novináři měli za jisté, že usednu minimáně do rady. Já ale nerad porušuju sliby a navíc opravdu máme skvělý tým. V rámci vyjednávání jsme měli nárok na místostarostu, radního a dva uvolněné zastupitele. Rozhodli jsme se tak, že se místostarostkou stala naše volební lídryně Monika Shaw Salajová, radním Milan Vrkoč a uvolněným zastupitelem Svatopluk Bartoň. Druhého uvolněného zastupitele jsme se vzdali. Tým zastupitelů spolu se mnou doplňuje Henryk Josef Tietjen.

Jsem tedy bez placené funkce, ale nikoli bez práce. Chci náš tým a celou koalici podporovat i dál, takže i jako zastupitel chci dělat věci, které jsem stejně jako senátor řešil a řeším. Za prvé jsem předsedou výboru pro územní rozvoj. (Zdravím všechny developery, se kterými jsem se hádal už jako senátor! Začíná další etapa našich vztahů. Já se na to těším a co Vy?) A za druhé budu předsedat komisi pro bezpečnost. Přeci jen moje životní kurikulum říká, že za tohle téma odpovědnost přijmout musím a snad ji i unesu.

Co dál? Jako všichni zastupitelé na Praze 5 mám pověření oddávat! Takže pokud chcete, aby na vaši lásku dal štempl Láska…

A konečně jsem i předseda zastupitelského klubu. S tím je spojená v podstatětě jediná výhoda - možnost bez omezení hovořit na jednání zastupitelstva. A kdo jiný by se měl hádat s tou smečkou šelem z ODS, TOP 09, ANO a STAN, která bude tvořit opozici? Už včera jsem se přesvědčil o tom, že opozice bude velmi pestrá: od zkušených mazáků, před kterými člověk musí být stále ve střehu, neb každou chybku mu precizně omlátí o hlavu, přes rozumné členy, kteří nemají potřebu věci hrotit a snaží se hledat kompromis, až po jedince, kteří mají potřebu hodně vrčet, ale strach to nějak nenahání.

Tak jdeme na to! Uvidíme jak dlouho nám to vydrží. Je pravda, že ta koalice je velmi křehká, ale zase mi přijde, že s Prahou 5 Sobě i Piráty na pětce vidíme hodně věcí podobně. Tak snad to vydrží celé čtyři roky! A snad budete spokojeni s tím, co předvedeme!

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

4:32 Ženíšek (TOP 09): Rusko je Říše zla, která musí být poražena

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Rusku.