Senátor Láska: Lidé jsou různí

14.03.2022 5:29 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k sounáležitosti s ukrajinskými uprchlíky.

Senátor Láska: Lidé jsou různí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

Spoustě lidem kolem mě se spontánně, i několikrát za den spouští slzy, když vidí nebo čtou zprávy z Ukrajiny. Snaží se všemožně zmírňovat bezpráví a bolest, které mají kořeny v ruské agresi. No a pak jsou tu hyeny, které vytváří a posílají zprávy, jako ta na obrázku. 

Anketa

Zvládne Petr Fiala krizi cen energií a pohonných hmot?

hlasovalo: 70725 lidí

Možná jsme si v prvních dnech války mysleli, že se to nestane. Že to nejhorší v nás zůstane skryto nebo aspoň překryto touhou většiny pomáhat. Ale byla to trochu utopie. Závist, sobectví, hloupost a malost si vždycky najdou cesty, jak se dostat na povrch. Zvlášť když k tomu mají tak skvělé nástroje, jako jsou sociální sítě.

A tak nás to čeká znovu: bolest při pohledu na mrtvé lidi a zničená města, kterou bude střídat vztek a zloba na neskutečně sobecké šmejdy mezi námi. A tak ty slzy lítosti možná občas zředí slzy vzteku. Ale ono to tak je. Máme propagandou zmagořený Rusy se „Z“ namalovaným na každé kadibudce a Rusy statečně demonstrující proti válce i s vědomím, že za to pořádně schytají. Máme Ukrajince statečně bojující proti agresorovi nebo neskutečně vděčné za jakoukoli pomoc, ale nesporně se dřív nebo později najdou i jedinci, kteří se nezachovají dobře. A máme Čechy, kteří pomáhají, posílají peníze, uvolňují byty nebo dokonce chtějí jet Ukrajinu bránit se zbraní v ruce. A pak ty, kteří vytváří takovéhle zprávy 

Beru za prokázané, že jestli je někdo hajzl, nebo není, nezávisí na jeho národnosti, ale na jeho osobnosti. Ano, každý národ má svou historickou zkušenost a svoji aktuální vládu, která dost formuje, co z jeho osobnosti se projeví a bude navenek dominovat. Ale odtud potud. Je na osobnosti každého jedince, jestli mu při sledování válečného zpravodajství vyhrknou slzy a ucítí touhu pomáhat, nebo mu naopak mysl ovládne vztek, že mu to zdraží benzín, nebo závist, že ti uprchlíci dostanou něco zdarma. Prostě záleží na tom, jestli je víc člověk, nebo svině.

Pokud je vám už teď nepříjemné, jak „čeští sobci“ pronikají do veřejného prostoru, vězte, že bude hůř. Únava, upadající entuziasmus, místy negativní zážitky - to všechno začne malinko překlápět váhy na jejich stranu.

Pojďme to nějak obrátit v náš prospěch. Pojďme každou takovouhle závistivou myšlenku využít jako motivaci k tomu, že budeme pomáhat déle (ano, není teď tolik třeba víc, jako hlavně déle). A ještě jedna věc. Možná přestaneme žít ve lži. Možná se přestaneme scházet na pivo s někým, kdo má sice divný názory, ale možná to myslí dobře. Každá krize ukáže charaktery naplno a válka nejvíc. I to se může hodit.

Už teď mám moc rád každého, kdo teď pomáhá. Ale budu bezmezně milovat každého, kdo přes všechny nástrahy příštích dní bude pomáhat i za měsíc.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…