Častěji a častěji se setkávám s apelem “nejez maso, škodí to přírodě”. V zásadě na něj slyším. A i když ze mě pravděpodobně úplný vegetarián nikdy nebude, snažím se procento masa ve své stravě omezit. Včetně občasných čistě vegetariánský či veganských obědů. I proto, že úroveň vege gastronomie šla hodně nahoru, takže do vege restaurace už nejdu jen pro ochranu přírody a svého zdraví, ale i proto, že si prostě chci dát něco dobrého.
Ale jednu rejpavou poznámku mám. Když na někoho s něčím apeluju, měl bych mu přiměřeně jít vzorem. A zdůrazňuju přiměřeně. Rozhodně nebudu ochránci přírody otloukat o hlavu plastovou propisku v kapse nebo třeba konzumaci australského vína (dovoz). Ale přiměřenost očekávám. Takže na mě působí krajně nevěrohodně, když někdo horuje za nemasitou stravu pro záchranu přírody a zároveň kouří. Pěstování tabáku je zátěž pro přírodu jako hrom (monokultura, náročnost na chemické ošetření, vysoká spotřeba vody, spotřeba dřeva na sušení) a mimo jiné zabírá v chudších zemích půdu pro pěstování potravin. Navíc je to prostě zlozvyk, který nikomu neberu, ale cigareta má fakt výrazně míň živin pro lidský organismus než maso.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV