Senátor Láska: Soudy budou muset vykládat dosud opomíjené “dobré mravy”

29.03.2020 20:33

Komentář na facebookovém profilu k době pokoronavirové

Senátor Láska: Soudy budou muset vykládat dosud opomíjené “dobré mravy”
Foto: Repro Youtube
Popisek: Senátor Láska se dojímá nad oběťmi násilí

Až koronavirová krize skončí, čeká nás spoustu čistě právních otázek a sporů. Jedna z nich nesporně bude, zda podnikatelé, kteří nemohli podnikat ve svých provozovnách a mají je v pronájmu, mají majitelům nemovitostí zaplatit nájem.

Je spousty majitelů nemovitostí, co už teď třeba za měsíc březen sami nájem podnikatelům odpouštějí. Nebo po dohodě s nimi poskytují významné slevy. A pak jsou vlastníci nemovitostí, kteří na žádost o slevu odpovídají poměrně arogantně, že “oni jsou přeci taky podnikatelé, takže žádná sleva nebude.”

Věřím, že spousta podnikatelů ten nájem nakonec nezaplatí. Buď prostě jim na to nezbudou peníze, nebo z principu. A dojde ke sporům.

Osobně si myslím, že je tu slušná šance, že soudy takovým žalobám (na zaplacení nájmu za dobu, kdy podnikatel v nemovitosti nemohl podnikat z důvodu krize - třeba pro zaměstnance v karanténě, nebo pro totální propad poptávky po jeho službách) neposkytnou právní ochranu. A to pro rozpor s dobrými mravy. V krizi rozsahu téhle je třeba brát v úvahu požadavek na určitou sounáležitost. A věřím, že soudy na to budou slyšet. Rozumějte tomu tak, že pohledávka za nájem nezanikne. Bude existovat. Ale soudy by mohly takovým pohledávkám odmítnout poskytnout právní ochranu. Tedy odmítnou vyhovět žalobě a nevydají na takové pohledávky exekuční titul.

Podobných otázek a sporů nastane hodně. A soudy si budou muset dát práci s tím, aby začaly pořádně vykládat a aplikovat dosud poměrně opomíjené “dobré mravy”.

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.