Senátor Láska: Zbraně v Senátu

05.10.2017 17:50

K novele ústavního zákona o bezpečnosti ČR, který zavádí právo držet zbraň pro obranu státu, jsem zpracoval podrobnou zpravodajskou zprávu.

Senátor Láska: Zbraně v Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Václav Láska

K mání je zde. Náš výbor projednávání této novely přerušil, aby bylo možné předložit a posoudit provádějící předpisy, které by nové ústavní právo realizovaly.

Ještě jednou připomenu, že tahle novela se ani okrajově netýká práva držet zbraň pro osobní obranu. Přichází s naprosto novým právem, držet zbraň kobraně státu. S právem, které nikdy v ČR nebylo. S právem, které není zachyceno v žádném zákonném předpise. S právem, které nikdy v ČR nebylo vykonáváno. S právem, ke kterému není známo vůbec nic. Způsob realizace, zákonné provedení, mantinely. Prostě nic. Jen že bude ústavní a že „bude“.

O takovém návrhu se prostě ani nedá hlasovat. To je hlasování o nějaké bianco směnce. Proto výbor došel k tomu, že je na místě počkat, až ministerstvo obrany dotáhne a představí svůj rozpracovaný záměr participace veřejnosti na obraně země. Až ministerstvo vnitra předloží záměr zákona, který by tohle nové právo prováděl a realizoval (současný zákon je nepoužitelný, protože se týká jen držení zbraní pro osobní obranu…)

Ale stalo se, že přes názor výboru je tahle novela zařazena na program pléna Senátu 10. října. Pár dní před volbami. Žádné čekání. Prostě o tom musíme hlasovat teď hned a hlavně před volbami.

Jak jinak si tenhle spěch vykládat, než jako důkaz, že tu jde jen o předvolební gesto. O nic jiného. Kdyby to někdo myslel fakt vážně, nemá kam spěchat. Počká si na věcnou realizaci, počká si na návrh prováděcích zákonů. A pak zodpovědně rozhodne o precizně připraveném zcela novém právu, které uvede do života v ČR.

Pokud ale někdo chce za každou cenu o tomto právu (bez znalosti čehokoli z výše uvedeného) rozhodovat deset dní před volbami, pak tu nemáme věcné a zodpovědné rozhodování o zákonech (ještě ústavních). Ale máme tu jen horkou předvolební kampaň. A zneužívání ústavních zákonů v předvolební kampani.

Fakt jsem chtěl o téhle věci klidně a zodpovědně jednat. Koneckonců sám jsem držitelem zbrojního průkazu 22 let. Ale k téhle předvolební divočině se nemůžu postavit jinak, než dost nahlas protestovat proti danému postupu a hlasovat proti novele.

Mgr. Václav Láska

Zdroj: senat.cz

Mgr. Václav Láska

  • BPP
  • Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…