Senátor Malý: Znechutit kouření dětem je polovina úspěchu

04.09.2019 19:09

Nová fakta a světlo vnese do ekonomiky kouření senátní veřejné slyšení ve čtvrtek 5. září. „Několikahodinový prostor dostanou v Senátu domácí i světoví odborníci znalí ekonomických aspektů kouření. Dobrá orientace v ekonomice tabáku nám dává do ruky účinné nástroje, jak v boji s touto společenskou nemocí uspět,“ říká za pořadatele prof. MUDr. Jaroslav Malý, CSc.

Senátor Malý: Znechutit kouření dětem je polovina úspěchu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Malý

Spotřební daň na cigarety státu skutečné náklady nepokryje Spotřební daň přivádí do státního rozpočtu tradičně nejvyšší částky za pohonné hmoty, tabákové výrobky a alkohol. V roce 2018 vynesla spotřební daň na tabák 58,8 mld. korun. V České republice si denně zapálí zhruba dva miliony lidí a ve spotřebě tabáku jsme sedmí na světě. Stát ale utratí za léčbu kuřáků více, než vybere na daních. Náklady spojené s léčbou následků kouření dosahují 100 mld. ročně. „A nesmíme za tím vidět jen čísla. Kuřácké nemoci znamenají sníženou kvalitu a kratší délku života, bolest a rodinné tragédie,“ komentuje prof. Malý.

Součástí veřejného slyšení je mj. příspěvek Vojtěcha Máci z Centra pro otázky životního prostředí UK Praha, který vyčíslí náklady spojené s léčbou rakoviny plic. Ekonomické aspekty užívání tabáku v ČR vysvětlí ve svém příspěvku Aleš Rod z Centra ekonomických a tržních analýz. Dosavadní restrikce státu se v boji proti kouření ukázaly jako účinné. Protikuřácký zákon již stojí za nižším výskytem infarktu. V roce 2018 bylo po jeho zavedení podle SZÚ o 7,1 procenta méně hospitalizovaných než v roce 2016. Ze statistiky výskytu zhoubných nádorů bude ovšem možné získat relevantní výsledky až za několik dalších let. „Cílem veřejného slyšení je pojednat ekonomiku kouření do hloubky, poučit se ze situace ve světě a poté využít nová fakta při tvorbě vlastních efektivních opatření,“ říká prof. Malý.

Znechutit kouření dětem je polovina úspěchu

Řada českých dětí vyzkouší poprvé cigaretu již v 9 letech. Většina z nich pak mezi 10 a 12 lety. Právě u dětí však vzniká závislost na tabáku enormně snadno. Podle prof. Evy Králíkové, která bude na veřejném slyšení rovněž přítomná, je kouření v zásadě dětská nemoc. Když někdo vyrábí cigarety, musí dostat zákazníky do závislosti dříve, než dostanou rozum. Začínajících kuřáků je mezi dospělými pouhá desetina. „Právě proto by mohla pomoci vysoká cena cigaret a absence reklamy dovršená neatraktivním balením cigaret. Tím nemyslím jen odstrašující obrázky zdravotních rizik, ale jednotnou plochu krabičky, kde by byl název uvedený unifikovaným písmem, barvou i velikostí, čímž se eliminuje image značky,“ říká prof. Malý. Za nejméně atraktivní obal pro děti se přitom považuje krabička v hnědozeleném provedení. Podrobnostmi o jednotném balení cigaret se na veřejném slyšení bude zabývat belgická odbornice Anca Toma Friedlaender.

Ekonomické aspekty kouření se ovšem budou na veřejném slyšení probírat i z dalších hledisek. Americký odborník prof. Frank J. Chaloupka se bude například zabývat náklady na kouření a nekuřácké prostory a dalšími tématy jako jsou a tabákové daně, pašování cigaret nebo nový systémem kolků v EU zase jihoafrická specialistka Hana Ross.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…