Senátor Nwelati: Obsazování rad v budoucnu měla být aspoň zčásti v kompetenci Senátu

13.06.2019 19:33

Projev na 9. schůzi Senátu 13. června 2019 k petici Braňme média veřejné služby!

Senátor Nwelati: Obsazování rad v budoucnu měla být aspoň zčásti v kompetenci Senátu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Raduan Nwelati

Vážený pane předsedající, vážení petenti, vážené kolegyně a kolegové. Původně jsem nechtěl vystoupit, ale diskuse mě vyprovokovala k tomu, abych tady k tomu také pár slov řekl.

Jak tady už někdo zmínil, tak Senát je pojistkou demokracie. Myslím si, že nejdůležitější pojistkou demokracie v našem státě jsou právě svobodná média, která budou korektní a právě korektnost by měla být vyjadřována ve veřejnoprávních médiích.

Velmi se mi tady líbila myšlenka, že by obsazování rad v budoucnu měla být aspoň zčásti v kompetenci Senátu, protože, jak tady bylo řečeno, tak Senát se obnovuje jiným způsobem, než Poslanecká sněmovna. Poslanecká sněmovna se de facto mění jednou za čtyři roky, pokud vydrží celé čtyři roky. A může se stát, pod jakýmkoliv de facto i mediálním obrazem, že se promění tzv. vzhůru nohama, zatímco u Senátu se to může stát jenom u třetiny Senátu. Myslím, že potom je větší garance, že tyto rady budou stabilnější a že nebudou podléhat řeknu zrovna takové politické situaci, která je tzv. na forhontu.

Velmi mile mě překvapila poznámka, protože jsem poplatníkem, tak bych si to měl uvědomit, že od roku 2008 se koncesionářské poplatky de facto neupravovaly, což musím říct, klobouk dolů před řeknu Českou televizí a Českým rozhlasem, protože pokud příjmy se nemění od roku 2008 a náklady se musely změnit dramaticky. Každý, kdo někde něco dělá, tak ví, že během doby mezi lety 2008 až do dnešní doby, že ceny všeho možného se tak výrazně zvedly, včetně ceny práce, ceny energií atd. Myslím si, že i toto je téma a tady ta myšlenka, že by mělo dojít v nějakých intervalech k automatické valorizaci, podle toho, jak se vyvíjí ekonomika, tak to si myslím, že je myšlenka, se kterou bychom měli pracovat.

Chtěl bych se ještě jednou připojit k těm předřečníkům, kteří poděkovali petentům a vůbec iniciátorům této petice za její zpracování. Chci znovu říci, tak, jak to říkal pan senátor Čunek, který uvedl, že kdykoliv by bylo třeba, že věří, že všichni senátoři budou ochotni zařadit nějaký bod na program jednání Senátu, pokud to bude potřebné a bude potřeba podpořit veřejnoprávní média.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.