Senátor Nytra: Běž domů, Ivane, tady tě nejenže nikdo nemiluje, ale tady nemáš co dělat

25.02.2022 18:02

Projev na 22. schůzi Senátu České republiky 25. února 2022 k usnesení k aktuální situaci na Ukrajině.

Senátor Nytra: Běž domů, Ivane, tady tě nejenže nikdo nemiluje, ale tady nemáš co dělat
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a senátor Zdeněk Nytra

Děkuji, vážený pane předsedající, vážený pane předsedo, vážené kolegyně, kolegové, z různých stran slýcháme, že není dobré situaci eskalovat. Dovolím si tvrdit, že zlo rozumí jen tvrdému postupu, že proti raketám a tankům se nedá bránit pouze prohlášeními. Taky si uvědomuji, že my jako demokraté, resp. demokracie jako taková to má složitější a těžší než diktatura. Proto si velice dobře uvědomuji, že naše šance je jedině v tom, že budeme jednotní. Proto chci z tohoto místa vyzvat představitele těch čtyř členských států EU, konkrétně Německa, Itálie, Maďarska a Kypru, aby přehodnotili ten dnešní, z dnešní noci nesouhlas s vyloučením Ruska z bankovního systému SWIFT, aby toto své stanovisko přehodnotili, protože stávající sankce jsou opravdu nedostatečné. Rusko s nimi podle mě velice dobře počítalo.

Velice dobře jsem vnímal v předcházejících dnech to rostoucí napětí na ukrajinsko-ruské, ale i ukrajinsko-běloruské hranici. Do včerejšího rána se přiznám, že jsem nevěřil, že prezident Ruské federace dá povel k útoku na svrchovaný stát. V návaznosti na paní senátorku Jelínkovou, přestože jsem si vědom překážek, připojuji se k té výzvě Mezinárodnímu trestnímu soudu, aby se činy Vladimira Putina zabýval. A je-li to překážkou, je-li tou zásadní překážkou, aby se tím Mezinárodní trestní soud zabýval, to, že musí nejdřív přijít z Rady bezpečnosti OSN podnět, na rovinu si řekněme, že ten podnět asi nepřijde, když Rusko je členem Rady bezpečnosti OSN, pak je jednoznačně nutné se zabývat tím, jestli agresor může a má být členem Rady bezpečnosti OSN, jestli to není náhodou protimluv.

Na závěr bych chtěl parafrázovat jednu možná píseň z 68. roku: Běž domů, Ivane, tady tě nejenže nikdo nemiluje, ale tady nemáš co dělat. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.