Senátor Nytra: Penzijní strop je čirý populismus

11.06.2017 10:47

V případě zastropování penzijního věku jsme hlasovali o čistě formální záležitosti.

Senátor Nytra: Penzijní strop je čirý populismus
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje a kandidát do Senátu Zdeněk Nytra

V letošním roce mohou do penze odcházet muži narození v roce 1953, tedy ve věku 63 let. Ženy se 4 a více dětmi letos jdou do penze dokonce v 58 letech a 4 měsících.  V roce 2031 je důchodový věk zastropován 65 lety, rozhodl Senát na své 7. Schůzi 8. června, ale příští vlády to mohou  ještě dvakrát prověřit. A co bude za 14 let? Třeba pracovat déle bude normální, nebo nutností… vždyť se jedná o téměř celou jednu generaci! Není to tak dávno, kdy lidé, kteří se dožili 50 let, byli nazýváni velebnými kmety. Dnes je padesátka vyšší střední věk. Za 10 až 14 let navíc budou k dispozici mnohem přesnější demografické údaje k rozhodování, zda je možné či nikoli strop na 65 letech finančně zvládnout. – Kladné je,  že důchody by se měly nově valorizovat o polovinu místo nynější třetiny růstu reálných mezd a o růst cen zboží, které důchodci kupují. Příští rok by se měly penze v průměru zvýšit o zhruba 500 korun.

V případě zastropování  penzijního věku jsme hlasovali o čistě formální záležitosti.

Senát ve schválil novelu, která mimo jiné zvyšuje daňovou úlevu pro rodiče dětí. Rozšiřuje rovněž okruh lidí, kteří budu mít nárok na přídavky pro své ratolesti. Daňová  sleva na první dítě   bude vyšší o  150 korun. Celkově  po zvýšení  15 204 korun ročně. Rodiny s vícerčaty mají čerpat 330 000 korun místo nynějších 220 000 korun. Na přídavek na děti by mělo dosáhnout více rodičů, protože  místo  2,4násobku životního minima bude hranicí 2,7násobek životního minima.

K tomu jsem řekl: “Nic nemám proti zvyšování příspěvku pro rodiče na děti, o které se starají.  ALE:

  1. Zvedla se hranice rozhodného příjmu, zvedla se výše dávky, zvedl se už paní ministryní zmiňovaný příspěvek pro vícerčata, došlo ke zvýšení daňového zvýhodnění a rozšiřuje se okruh pojištěnců, kteří mají nárok, za které platí pojištění stát, jak to navrhuje Poslanecké sněmovna
  2. Schodek státního rozpočtu na příští rok v deklarované výši 50 mld. korun se asi nepodaří udržet. O kolik se zvedají finanční nároky změnami přijatými v Poslanecké sněmovně?  V našich materiálech to není.
  3. V předložených materiálech je spousta chyb /10 !/, na které upozorňuje  legislativní odbor. Je  ta novela hlasovatelná, tak jak je předložena?- Určitě bych rád podpořil zvýšení přídavků na děti, nebo rodičovského příspěvku pro rodiny, které si to zaslouží, to znamená, pracují, případně pracovat nemohou, ale není to zaviněno jimi samotnými.

Převzato z profilu.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

4:32 Rozvoral (SPD): Budeme nadále navrhovat zákony na zlepšení situace zdravotně postižených občanů!

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…