Senátor Oberfalzer: Nevidím řešení, jak do posudkové služby dostat více lékařů

20.12.2018 16:06

Projev na 4. schůzi Senátu 20. prosince 2018 k zákonu o sociálním zabezpečení

Senátor Oberfalzer: Nevidím řešení, jak do posudkové služby dostat více lékařů
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Oberfalzer

Mám jenom poznámku. Včera jsem avizoval, že jsem před dvěma, třemi lety úspěšně usiloval o změnu služebního zákona ve věci zachování pracovní příležitosti a funkce některých klíčových státních organizací a institucí, jako byla zejména Česká správa sociálního zabezpečení, šlo o kvalifikační předpoklady. Tohoto mého v zásadě jednoduchého návrhu využilo ministerstvo vnitra k celé řadě dalších změn. Těmi již zdržovat nebudu, o těch jsem se zmiňoval včera. Ale ministerstvo práce a sociálních věcí tam tehdy navrhovalo odklad účinnosti právě věkové hranice pro lékaře lékařské posudkové služby, z důvodu, že jich je již ve velkém počtu u hranice 70 let a že by to mohlo posudkovou službu ohrozit.

Navrhovali čtyři roky, myslím si, že to byla právě paní poslankyně Maxová, která vystoupila proti tomu a lhůtu zkrátili. A já jsem očekával, že ministerstvo přijde s nějakou novou koncepcí nebo s nějakým plánem, jak zajistí lékařskou posudkovou službu. A přichází nyní tedy s tím, že ji vlastně vyjme ze služebního zákona, což mně nějak principiálně nevadí, lékaře to samozřejmě staví do jiného postavení, a tím se vyhne věkové hranici.

Čili je to ovšem řešení, jak nechat – a teď mi odpusťte ten výraz – lékařskou posudkovou službu přestárlou, a nevidím v tom příliš řešení, jak do ní dostat více lékařů. Myslím si, že by měl být na to koncept trošku širší, než jenom takovéto administrativní opatření a že by se měla hledat cesta, jak zapojit praktické lékaře do této služby, jak rozšířit okruh lékařů, kteří tuto službu mohou poskytovat, samozřejmě s odpovídajícím systémem vzdělávání. Ale já těmto detailům až tolik nerozumím, takže tuto reformu nechci navrhovat. Ale očekával jsem tenkrát, a byla to předchozí vláda, která v podstatě narazila se svým návrhem. A tak jsem si myslel, že již tehdejší paní ministryně zahájí nějaké přípravy a že nová paní ministryně už nám ukáže nový systém.

Ale toto je opatření, kterému rozumím a nechci mu bránit. Ale zase je to jenom hašení ohně a není to tedy zásadní koncept, který by nám zajišťoval dlouhodobou udržitelnost této důležité služby.

To je tato mírně kritická poznámka.

Pak k odkladu elektronických neschopenek. Nebudeme tady asi usilovat o to, abychom trvali na původním termínu, když dostáváme jasnou zprávu, že to nemůže fungovat, že to není připravené. Ale dovolte mi obecnou poznámku k těmto významným velkým konceptům, a netýká se to jenom této vlády, ani této paní ministryně, ale i vlád předchozích, zejména té předcházející, kdy veliké koncepty a průlomové změny fungování některých služeb státu se odkládají, protože se prostě nestihnou. A pak se tedy ptám, proč jsou jim dávány termíny, které se ukazují téměř vždy jako nesplnitelné a proč se tedy rovnou na to nevyčlení více času, anebo, jestli to funguje tak, jak u mnohých, že se věci řeší, až když opravdu hoří, čili na poslední vteřinu a nikoli s tím výhledem, že máme nějaký termín, ke kterému máme být hotovi.

Jinak si všimněte, že nenavrhuji nic, ale jenom jsem si nemohl nepovšimnout těchto dvou aspektů.

Děkuji.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

8:04 Ministr Bartoš: Dostálová se o ministerstvo nestarala. Já urychluju povolování staveb

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k resortu Ministerstva pro místní rozvoj.