Senátor Oberfalzer: Tato petice se soukromoprávních subjektů netýká

13.06.2019 19:03

Projev na 9. schůzi Senátu 13. června 2019 k petici Braňme média veřejné služby!

Senátor Oberfalzer: Tato petice se soukromoprávních subjektů netýká
Foto: senat.cz
Popisek: Jiří Oberfalzer

Děkuji, paní předsedající, vyklidím pole... Jenom mě ještě tady inspirovaly některé poznámky k jiným poznámkám, jak to tak bývá...

Zareaguji na kolegu Faktora. Rozuměl jsem jeho vystoupení. Je třeba si tady uvědomit, že se tady nebavíme o pozici soukromoprávních stanic. Nikdo jim nich nechce touto peticí vzít. Jak sám, a já ho za to chválím, prezentoval svoji účast na vzniku duálního systému, čili souběhu soukromých i veřejnoprávních médií, tak to si myslím, že optimální model.

Zkrátka, tato petice se soukromoprávních subjektů netýká.

Také zde zazněl velmi krátký, ale jaksi oceňující komentář k tomu, co se v ČT, a dodejme jedním dechem, že i v ČRo za léta, těch 30 let naší svobody, podařilo.

Já bych vás chtěl upamatovat, že úprava koncesionářských poplatků, nevím už, který to byl rok, ale probíhala v souvislosti s první digitalizací televizního vysílání. Tam se v zájmu té funkce zvýšili poplatky. Nevím, jestli to byl rok 2011? 2008? Už si to nepamatuji. Už v roce 2008 došlo k úpravě poplatků, ale od té doby ne. Je to 11 let, to si uvědomme. Ale co televize za tu dobu udělala. Díky tomu, že získala nové frekvence, díky digitalizaci, tak vlastně rozjela dětský kanál, který se střídá na stejné frekvenci večer s kanálem ČT art. Rozjela už dříve kanál ČT sport, vyprofilovala ČT2 a rozjela, ale to je staršího data, to je ještě za předchůdce současného generálního ředitele, ČT24. Přiznám se, že jsem v té době moc nevěřil, že ten kanál bude mít plnohodnotnou náplň. Ale mýlil jsem se ve svých pochybách. Má. Je to chlouba našeho mediálního prostředí – kanál ČT24.

Na Slovensku to třeba televize, a musím říct, v tamějších politických poměrech, nedokázala, a nemohla dokázat. Tuhle úlohu tam plní soukromá stanice TA3 (můžete to přeložit jako Tatry...) Je to soukromoprávní televize, která má publicistický a zpravodajský charakter a funguje podobně jako ČT24, tedy čtyřiadvacet hodin denně. Tenkrát jsme tam byli na zkušenou s naší komisí. Říkal mi šéf téhle stanice, že nechápe, jak to ta ČT dokáže, že i na půlnoční debaty, vzpomenete, bývaly takové debaty, dokáže přivést vysoké politiky. U nich to zřejmě nebylo možné, nebo by o to neměli zájem.

Ale stanice ČT24, i když je to asi stanice, nevím, nikoliv pro masového diváka, a noční hodina, která zcela jistě není pro masového diváka, přece jenom má určitý ohlas a reputaci. Myslím, že je potřeba si všimnout toho, co se tady dokázalo. A vracím se smyčkou – pozor, za stejné peníze! Nedošlo k navýše prostředků. Víte, že někteří mediální mágové, o kterých tady už dneska byla řeč. Já je nebudu jmenovat, protože jim nechci dělat propagaci. Ale rozpoutali kampaň proti nenažranosti ČT, proti strašným penězům, které získávají, a ti ostatní chudáci je nemají... Ale uvědomte si, kolik stanic zde vzniklo. A je to všechno za stejné peníze. To samozřejmě není udržitelné dlouhodobě. Ale rozhodně nemůže nikdo říct, že jsou tyto stanice přeplacené. Ani nevím z hlavy, kolik stanic má ČRo. Možná si nechám napovědět od pana generálního ředitele... deset stanic. Dvacet? Dvacet stanic, které jsou programově profilované a poskytují odlišnou službu.

Jak ČT, tak ČRo se vlastně touto nabídkou setkávají s úkolem, který jim zákon dává. Poskytovat tuto službu. Když jsem mluvil o tom, že politiky zajímá jenom zpravodajství a publicistika, tak si myslím, že je třeba tady taky říct, že televize poskytuje taky vzdělání, kulturní programy i sport... Já jsem z toho úplně nadšený nebyl, ale uznávám, že vysílají ty soutěže, které nemají masový zájem. Takže v podstatě vytvářejí podporu menšinovým sportům, které pochopitelně také chceme udržet a chceme, aby se jim mládež věnovala.

Plní úkol v té komplexnosti, jak to má uloženo jak ČRo, tak i ČT ve svém zákoně.

Nebavme se jenom o tom, jestli se nám líbí, nebo nelíbí zpravodajství. Jestli nás štve, nebo neštve nějaký redaktor svými názory. Říkal tady pan kolega Čunek, že občas někde uletí, no, to je jasné, to se prostě stane. Pak je jenom důležité, aby se zjednala rychlá náprava. Ale jinak je to cena za svobodu.

Pokud byste chtěli svobodu omezit o to, aby nikdo nemohl udělat chybu, tak samozřejmě jste zpátky v cenzuře. Tak prosím, všímejme si, že ČT a ČRo jsou opravdu mnohem víc než zprávy, mnohem víc než publicistické pořady. A je jich víc, než Reportéři a 168, pokud jde o ČT. Znám jiné pořady, které jsou vysílány v jiných časech a zabývají se méně politikou jako takovou, ale ochranou občanů vůči moci, vůči moci soukromých nebo státních subjektů. To všechno je potřeba.

Toto všechno by likvidací ČT ztratila česká veřejnost. A právě proto je ČT financovaná, a ČRo, omlouvám se, vždy musíme mít toto sousloví, aby mohly být realizovány tyto programy, které nemohou být komerčně úspěšné. Proto dostávají koncesionářské poplatky. Aby mohla být naplňována služba, kterou žádný soukromý subjekt dělat nemůže, protože by si na ni nevydělal. A ten si zase musí vydělat. To asi všichni chápeme. To nikdo neupírá.

Prosím, prosím – ČT a ČRo. Kdysi jsem upozorňoval, jakou ČRo hrál roli v historii tohoto národa. V nejosudovějších chvílích. A protože je to modernější médium, tak totéž platí o ČT v roce 1968. Ale dokázala se nakonec probudit i v roce 1989. Tato média jsou spjata s českou historií. A myslím, že je třeba je chápat tak trochu jako národní instituce a bránit je! Prosím, braňme média veřejné služby!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…