Senátor Orel: Bude mnohem levnější investovat a řešit klimatickou krizi teď

24.11.2021 20:33 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k summitu v Glasgow a ekologii.

Senátor Orel: Bude mnohem levnější investovat a řešit klimatickou krizi teď
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

Ke klimatické konferenci V Glasgow

Město Glasgow je bezesporu symbolem průmyslové revoluce, takže konání klimatické konference OSN v tomto skotském velkoměstě bylo určitě na místě. Období fosilních paliv ve Skotsku (pro mne jedna z nejkrásnějších zemí, které jsem navštívil) má definitivně skončit, a tato část britského impéria chce dosáhnout klimatické neutrality někdy v roce 2045, tedy o pět let dříve než to má v úmyslu Evropská unie. 

To, že se sešlo téměř 200 zemí, a chtějí společně zastavit globální oteplování planety ještě předtím, než bude překročena únosná mez, je určitě pozitivní. Na stanovení oné meze pracovalo a pracují stovky těch nejlepších vědců, a dle mého soudu je potřeba jim věřit, nejde o nic menšího než o zachování či udržení takového stavu koncentrace skleníkových plynů v atmosféře, které umožňují život lidí, a dalšího života na Zemi.

Je zřejmé, že vyjednávání bylo velmi vypjaté a náročné, a očekávání nebyla úplně naplněna. Přístup České republiky je poněkud schizofrenní, na jedné straně souhlasí s dosažením klimatické neutrality EU do roku 2050 a bere tento závazek jako právně závazný. Na druhé straně projev premiéra (v demisi) Andreje Babiše v Glasgow se v zásadě věnoval jenom kritice Evropské komise, která v nedávné době předložila legislativní balíček k zajištění toho, aby EU dosáhla oné klimatické neutrality, tzv. „Fit for 55“. Osobně bych si přál, aby toto jeho vystoupení bylo EU silně vnímáno a nezůstalo bez povšimnutí. Tak jak jsem seznámen s pozicí Vlády ČR k předmětnému balíčku (Fit for 55), tak tato s něčím občas souhlasí, ale většinou výrazně kritizuje, nicméně nepřichází s nějakým řešením či jinou alternativou.

Česko bude v rámci svého předsednictví v Evropské unii v druhé polovině příštího roku sehrávat velmi důležitou roli i v jednáních o ochraně klimatu, tak chci věřit, že nová vláda se především zamyslí nad řešením této problematiky na národní úrovni a bude mít mnohem jasnější vizi, a doufám, že v rámci předsednictví přispějeme k tomu, aby na planetě bylo k žití. Všechny studie a analýzy věnující se tomuto tématu říkají, že bude mnohem levnější investovat a řešit klimatickou krizi teď, a neodkládat účinná opatření, než udržovat stávající stav a čekat co bude.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…