Senátor Orel: Jak v Beskydech skloubit lidské aktivity a neničit živou přírodu?

31.05.2022 9:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k ochraně přírody v Beskydech.

Senátor Orel: Jak v Beskydech skloubit lidské aktivity a neničit živou přírodu?
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

Jak v Beskydech skloubit lidské aktivity a neničit živou přírodu?

V pátek jsem se pracovně vrátil ke své profesi - ochraně přírody, zúčastnil jsem se pracovního jednání, nebo spíše společné pochůzky, v okolí nejvyšší hory Beskyd – Lysé hory, které zorganizovala Správa Chráněné krajinné oblasti Beskydy společně s Lesní správou Frýdek-Místek.

Na pochůzku byla pozvána vedení obcí z širšího okolí této majestátní hory. Smyslem této akce bylo zástupcům obcí přiblížit nejcennější části přírody v této části hor a diskutovat nejožehavější otázky spojené s jejich smysluplnou ochranou a jejich zachováním i pro další generace.

Jako zcela zásadní se jeví sladění zájmů rekreačního využití zájmového území s tím, co dané území snese z hlediska zájmů ochrany přírody. Ukazuje se, že zatížení některých částí Beskyd, a Lysá hora k nim bezesporu patří, je obrovské, míra některých sportovních aktivit (noční sportovní akce, skialpinismus, nelegální motorismus, atp.) přestává být únosná a má výrazný negativní dopad na živou přírodu.

Starostky a starostové měli možnost při tomto neformálním setkání získat větší povědomí o přírodních hodnotách navštíveného území. Bylo diskutováno o možnostech intenzivnější spolupráce obcí v ochraně beskydské přírody. Mile mě překvapila velká účast zástupců obcí a jejich zájem o danou problematiku.

Velmi pak oceňuji tento způsob komunikace Agentura ochrany přírody a krajiny – Správa CHKO Beskydy se zástupci komunálních politiků, ukazuje se, že je to obtížná, ale velmi nutná a potřebná cesta, jak sladit zájmy ochrany přírody s aktivitami, na které mají zásadní vliv obce a města. Samozřejmostí určitě není ani aktivní spolupráce ochranářů s lesními hospodáři, zdá se však, že na území Lesní správy Frýdek-Místek to jde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

15:14 Jurečka (KDU-ČSL): Plán, jak pomoci naplnit peněženky pracujících rodin

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prorodinné politice KDU-ČSL