Senátor Orel: OZE jsou nesmírně důležitým prvkem jak z energetické krize ven

27.07.2022 16:02 | Ze sítí

Komentář na facebookovém profilu k obnovitelným zdrojům energie.

Senátor Orel: OZE jsou nesmírně důležitým prvkem jak z energetické krize ven
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Petr Orel (SZ)

V poslední době se u nás v kraji hodně mluví o překotném rozvoji průmyslové zóny v Mošnově. Osobně souzním s názory řady zemědělců a ekologů, že je poněkud barbarstvím zastavět okolo 200 hektarů velmi kvalitní zemědělské půdy.

Na druhou stranu akceptuji, že Moravskoslezský kraj nutně potřebuje pokračovat v transformaci průmyslu, a jsem nucen respektovat, že všechny dosavadní vládní koalice na kraji tento záměr dlouhodobě podporují.

Nerozumím však tomu, proč tento rozsáhlý záměr nevyžaduje posouzení vlivu na životní prostředí. Naposledy jsem se takového ujištění dostal, když jsem se ptal na plánovanou stavbu logistického centra Armády ČR na ploše dvou desítek hektarů. Letiště Mošnov a přilehlý průmyslový areál představují obrovský tepelný komín, který má, a bude mít, vliv na okolní mikroklima, jde o obrovské asfaltové či plechové plochy.

Taky mi trochu vrtá hlavou, kde se vezmou všichni ti zaměstnanci, když je evidentní, že firmy mají obrovský problém najít lidi.

Co tam zatím nevidím, tak to jsou parkoviště s propustným povrchem pro dešťovou vodu, nádrže zachycující dešťovou vodu, adekvátní ozelenění, nemluvě o zelených střechách či fotovoltaice na střechách. Co se týká fotovoltaických panelů na střechách těchto hal, obecně snad svítá na lepší časy, náměstkem ministra průmyslu a obchodu jsem byl ujištěn, že je obrovský zájem o instalaci solárních panelů na těchto objektech.

Obrat v zájmu o tyto investice vyvolala EU, která právě tyto investice podporuje v rámci národních plánů obnovy a z dalších evropských zdrojů.

Podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE) teď slýchám i od politiků, kteří ještě před nedávném tvrdili, že u nás dostatečně nesvítí slunce či nefouká vítr.

Mým bláhovým přáním je, že za tímto boomem okolo OZE, který snad nastane, není jen vidina dostupných peněz, ale i pochopení, že OZE jsou nesmírně důležitým prvkem jak z energetické krize ven… a následně taky jak ven z přibližování se klimatickému kolapsu, který by způsobil mimo jiné těžko představitelnou migraci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

15:06 Babiš (ANO): Rakušanův a Fialův migrační pakt není lék, který EU vyléčí, ale jed

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.