Senátor Plevný: Problémy v oblasti poskytování zprostředkovatelských služeb na internetu

15.02.2023 16:03

Projev na 7. schůzi Senátu ČR ze dne 15. února 2023 k návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 480/2004 Sb., o některých službách informační společnosti a o změně některých zákonů (zákon o některých službách informační společnosti).

Senátor Plevný: Problémy v oblasti poskytování zprostředkovatelských služeb na internetu
Foto: Senát.cz
Popisek: Senátor Miroslav Plevný

Vážený pane předsedající, vážený pane ministře, vážené kolegyně, vážení kolegové. Dovolte mi stručně okomentovat průběh projednávání tohoto tisku v hospodářském výboru.

Jak již bylo řečeno panem ministrem, jde o adaptaci evropského nařízení. Toto nařízení se týká problémů v oblasti poskytování zprostředkovatelských služeb na internetu. Jde o problémy, které se netýkají přímo spotřebitelů, v podstatě se řeší nekalé obchodní praktiky ve vztazích mezi poskytovateli zprostředkovatelských služeb, to jsou provozovatelé webů nebo aplikací, a jejich podnikatelskými uživateli. Typicky jde o neoznámení změn ve smluvních podmínkách, neodůvodněné odstranění podniků z eTržiště, úmyslně nesprávné hodnocení podniků nebo neobjektivní řazení ve výsledcích vyhledávání a podobně.

Novela zákona nově stanovuje vymahatelnost práva určením správce a stanovením sankcí. Konkrétně se stanoví, jak již tady bylo panem ministrem řečeno, že dozor nad dodržováním povinností stanovených nařízení vykonává ČTÚ. Dále jsou vymezeny skutkové podstaty přestupků a stanoveny sankce za tyto přestupky, které mohou být v rozsahu 0 až 10 milionů korun.

Oba okruhy, které jsem tady právě zmínil, podle názoru VHZD nadbytečně neomezují trh a jsou ku prospěchu uživatele. Z tohoto důvodu VHZD doporučuje Senátu PČR projednávaný návrh zákona schválit ve znění postoupeném Poslaneckou sněmovnou. Děkuji vám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

10:14 Dostál (Stačilo!): Posílat Ukrajince v ČR verbířům od Zelenského nedává smysl

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Ukrajině a tamní mobilizaci.