Senátor Šilar: Chceme využít naši legální možnost, jak odčinit nespravedlnost

02.02.2020 13:23

Ústavní stížnost k rodičovskému příspěvku podepsalo 51 senátorů, ve středu byla odeslána Ústavnímu soudu.

Senátor Šilar: Chceme využít naši legální možnost, jak odčinit nespravedlnost
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor za KDU-ČSL Petr Šilar

Ústavní stížnost k nespravedlivému navýšení rodičovského příspěvku podepsalo 51 senátorů a senátorek z klubů KDU-ČSL, ODS, STAN, SEN21 a také dva nezařazení. Iniciátor stížnosti Lumír Kantor (KDU-ČSL) ji odeslal se všemi podpisy ve středu Ústavnímu soudu. Podle většiny senátorů je navýšení rodičovského příspěvku nespravedlivé, protože vyčleňuje zhruba 70 tisíc rodičů, kteří sice mají nejmladšího potomka do 4 let věku, ale příspěvek již vyčerpali ve zrychleném režimu před 31.12. 2019. Lidovci chtějí, aby tuto diskriminaci Ústavní soud zrušil a navýšený příspěvek tak mohli dostat všichni rodiče.

„Oslovili jsme každého senátora, nevynechali jsme nikoho,“ zmínil iniciátor stížnosti Lumír Kantor na tiskové konferenci. 

„Chceme využít naši legální možnost, jak odčinit nespravedlnost, která je v tom zákoně,“ řekl předseda senátorského klubu KDU-ČSL a nezávislý Petr Šilar.

Nový předseda KDU-ČSL Marian Jurečka nabádá rodiče, kteří mají dítě do čtyř let věku, aby si požádali o navýšení příspěvku. Podle něj je velká pravděpodobnost, že by Ústavní soud mohl tomuto podání vyhovět. „Je nepochopitelné, že úprava se nepodařila prosadit tak, jak byla komunikována členy vlády,“ dodal Jurečka.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.