Senátor Štěch: Nejsem příznivcem nových parlamentních shromáždění

02.06.2017 18:20

Předseda Senátu Štěch v Lublani na jednání Asociace evropských senátů

Senátor Štěch: Nejsem příznivcem nových parlamentních shromáždění
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Milan Štěch

Jednání o budoucnosti evropské integrace, situaci po brexitu a možných strukturálních změnách – to byla témata pravidelného zasedání Asociace evropských senátů, které se konalo ve Slovinsku.

Šéfové horních komor se shodli, že senáty slouží jako efektivní pojistka vůči případným nedemokratickým tendencím v ústavních systémech daných zemí. „Zkušenosti nejen z naší země prokazují, že horní komora zaručuje otevřený dialog a přispívá ke zkvalitnění legislativního procesu,“ uvedl předseda slovinské Národní rady Mitja Bervar.

Milan Štěch potvrdil, že i v Česku se Senát se svým odlišným volebním systémem osvědčil jako pojistka proti některým nedemokratickým tendencím. Nabádal také ke hlubší spolupráci a komunikaci na úrovni stávajících institucí, jelikož není příznivcem vzniku institucí nových. Většina lídrů shodně odmítla jakékoliv úvahy na téma vzniku horní komory evropského parlamentu. „Nejen v ČR by to občané vnímali jako zbytečné navýšení počtu evropských funkcionářů. Proto nejsem příznivcem vzniku nových parlamentních shromáždění,“ řekl Štěch.

Předseda Senátu absolvoval také jednání se svými partnery z Francie a Slovinska. Dvoudenního jednání parlamentních lídrů se zúčastnil také prezident a premiér Slovinska.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…