Senátor Valenta: Hamižná OSA lobbuje proti senátorům

21.01.2019 10:37

Komentář na facebookovém profilu k novele autorského zákona

Senátor Valenta: Hamižná OSA lobbuje proti senátorům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Poslanci budou v úterý hlasovat o novele autorského zákona, kterou jí vrátili senátoři doplněnou o ochranu živnostníků a malých podnikatelů před zdvojeným placením autorských poplatků. Každý kadeřník, řezník, instalatér, architekt, zubař nebo třeba i hasičský či myslivecký spolek, který má ve své provozovně puštěné rádio nebo televizi, totiž musí Ochranný svaz autorský - OSA a dalším organizacím platit několik tisícovek ročně. A to i přesto, že pouštění hudby nemá jakýkoliv hospodářský význam. Přeci si kadeřníka nebo zubaře nevybíráme podle toho, jestli má ve své provozovně puštěné rádio.

Poslanci jsou pochopitelně teď ve velkém tlaku od po desetiletí dobře fungující lobby, která chce pro OSA a jiné organizace udržet miliardový kšeft, ze kterého jim ročně zůstává za nehty asi 150 milionů Kč. Přitom pro návrh Senátu hlasovalo 56 senátorů a nikdo nebyl proti (ZDE). Tento návrh není namířen proti autorům a jejich odměnám za uměleckou tvorbu. Je namířen proti chamtivosti a hamižnosti OSA a dalších kolektivních správců autorských práv, která už neví, koho by oškubala o autorský poplatek. Přitom tento spolek, který je zároveň ze zákona monopolem a ročně právě na základě zákona vybere od daňových poplatníků přibližně jednu miliardu korun, rozděluje vybrané peníze mezi umělce tak složitým způsobem, kterému nikdo nemůže rozumět a který je snad právě proto tak komplikovaný, aby umožnil vysoce netransparentní rozdělování těchto obrovských peněz.

Jsem rád, že Senát Parlamentu ČR byl v tomto ohledu jednomyslně pro zastavení hamižnosti OSA, která v případě televizí a rádií dnes vybírá autorské poplatky vlastně dvakrát. Jednou u provozovatelů televizí a rádií, podruhé u každého i sebemenšího živnostníka nebo spolku. A rád bych také zdůraznil, že není pravda, že senátní verze novely autorského zákona není v souladu s autorským právem. Podrobně jsem o tom mluvil přímo v Senátu a můžete si to přečíst ZDE.

Pokud se na věc díváte stejně jako já, možná uvítáte také odkaz na petici, kterou spustili naštvaní živnostníci právě na podporu senátní verze novely autorského zákona. Můžete se k petici připojit ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

16:05 Babiš (ANO): Kvóty jsme zrušili, a to, co vy jste navrhli a prosadili, jsme odmítli, opakovaně

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.