Senátor Valenta: Hejtman není car, o zdravotnictví rozhoduje zastupitelstvo

08.02.2018 8:36

Slovácký senátor vyzývá na facebookovém profilu hejtmana Zlínaského kraje Jiřího Čunka, aby se zdržel mediálních výroků

Senátor Valenta: Hejtman není car, o zdravotnictví rozhoduje zastupitelstvo
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Vyzývám hejtmana Jiřího Čunka, aby se zdržel svých mediálních výroků, ve kterých oznamuje jako hotovou věc některé zásadní změny v krajských nemocnicích. Rozumím tomu, že jako hejtman může mít nějakou svoji osobní představu o budoucnosti nemocnic a způsobu rozmístění zdravotní péče v kraji. Ale není to hejtman, který má o těchto změnách samostatně rozhodovat.

Pan hejtman jistě dobře ví, že kompetenci valné hromady v krajských nemocnicích nemá on sám, ale rada Zlínského kraje. A také bych mu rád připomněl, že rada se ze zákona zodpovídá zastupitelstvu. A právě zastupitelstvo by mělo nejen projednat, ale také schválit srozumitelnou, kvalitně zpracovanou a také dlouhodobou koncepci krajského zdravotnictví, a to napříč politickým spektrem a také po seriózní diskusi s odborníky a autoritami v oblasti zdravotnictví. A jak se už několikrát ukázalo, ne vždy má rada v zastupitelstvu automatickou převahu.

Pan hejtman by tak neměl bagatelizovat nezpochybnitelnou roli zastupitelstva a měl by se zastupitelstvem seriózně diskutovat a získávat si podporu na klíčové strategické změny se všemi politickými formacemi. Především pak s úrovní poskytované zdravotní péče není možné žonglovat a přistupovat k ní podle aktuální nálady a momentálních nápadů pana hejtmana. Koncepci rozvoje krajských nemocnic je třeba věnovat maximální pozornost, odhodit politické handrkování a mít na zřeteli především pacienta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

20:07 Okamura (SPD): Zdravotní péče je veřejná služba, která musí být kdykoli dostupná všem

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k zhoršující se dostupnosti zdravotní péče