Senátor Valenta: Ministerské paragrafy

10.03.2020 15:41

Komentář na facebookovém profil k zákonu o regulaci reklamy

Senátor Valenta: Ministerské paragrafy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Často se mne ptáte, co vlastně ministerstvo zdravotnictví napsalo do návrhu zákona o regulaci reklamy, když se obávám doslova likvidačních dopadů na nejrůznější košty vína a slivovice. Odpověď je jednoduchá. Návrh zákona obsahuje v § 4, odst. 3 tuto větu: „Zakazuje se bezplatné dodávání vzorků alkoholických nápojů široké veřejnosti, mající za cíl jejich propagaci.“

Co by to znamenalo v praxi?

  • Žádný vinař by už nemohl zdarma dodat své víno na košt nebo výstavu vín. Vinaři tak totiž přece dělají za účelem propagace svého vína u široké veřejnosti.
  • V případě řady koštů zaplatíte vstupné na akci, ale pak už si žádné vzorky vína nekupujete. Takže takový košt je vlastně bezplatným dodáváním vína, majícím za cíl jeho propagaci.
  • Pořadatelé koštů by si tak zřejmě museli najímat právníka, aby případ od případu posoudil, jestli v jejich případě dochází k porušování zákona. Po EET a dalších regulacích by to byl další bič na spolky.
  • Vinař by vás např. během festivalu otevřených sklepů už nemohl pozvat k sobě do sklípku jen tak na skleničku vína zdarma, protože by tím porušil tento nesmyslný nový paragraf. 
  • Ilegální by se staly také další bezplatné degustace či ochutnávky, na které vás vinař pozve proto, aby se pochlubil svým vínem a vy si pak od něj koupili nějakou tu sedmičku.

Jestli si stejně jako já myslíte, že je třeba zabránit tomu, aby se něco takového objevilo v připravovaném zákoně o regulaci reklamy, budu rád, když se přidáte k naší petici, kterou můžete podepsat také online, a to ZDE.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Koalice se pokusila ukončit schůzi, aby stihli hokejový zápas

19:05 Fiala (SPD): Koalice se pokusila ukončit schůzi, aby stihli hokejový zápas

Projev na 102. mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny 10. května 2024 k zákonu o korespondenční volbě