Senátor Valenta: Ministerstvo sportu je nezbytné!

25.05.2017 17:41

Senátor Ivo Valenta k jednání senátního Podvýboru pro sport

Senátor Valenta: Ministerstvo sportu je nezbytné!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Současná kritická situace na poli financování českého sportu vedla náš senátní Podvýbor pro sport ke svolání mimořádné schůze, na kterou byli přizváni zástupci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Podvýbor se sešel ve středu, 24. května v podvečer, a k překvapení i potěše přítomných na něj dorazila i sama ministryně školství, Kateřina Valachová, spolu se svou náměstkyní.
Paní ministryně v úvodu uvedla několik klíčových informací, týkajících se nastalé situace, která by mohla být fatální zejména pro kluby, které se věnují práci s mládeží a rozvíjení jejích sportovních aktivit, a které jsou na dotacích závislé, protože nemají jiné možnosti financování a sponzoři se za nimi také sami nehrnou.

Paní ministryně tak ujistila členy Podvýboru pro sport, že zastavení dotací a anulace některých dotačních programů, jako je např. program V. (činnost sportovních svazů), znamená pouze dočasné zpoždění ve výplatách peněz a že ministerstvo se v tuto chvíli snaží maximálně urychlit opětovné nastartování těchto titulů tak, aby prostředky byly vyplaceny ještě v prvním pololetí letošního roku. Zmíněný dotační program V. by tak měl například být vyhlášen již v příštím týdnu (v úterý 30. 5.), přičemž ministerstvo již v tuto chvíli informuje žadatele, kteří již dříve podali své přihlášky o tom, že pro opětovné přihlášení by mělo dostačovat prohlášení o tom, že již dříve odevzdané dokumenty a podklady zůstávají nezměněné. Všechny prostředky v tomto programu by pak měly být vyplaceny již v průběhu června.

Ministryně Valachová rovněž uvedla, že během cca dvou týdnů by opět mělo dojít k uvolnění prostředků v programu VIII. (organizace sportu ve sportovních klubech), který se týká sportování až 160 tisíc dětí a mladistvých. Stejně tak by měl být co nejdříve opět nastartován program, týkající se sportování handicapovaných sportovců (program VII.).

Průběh rozpravy v Podvýboru ukázal, že pozastavení výplat peněz sportovcům je skutečně velkým problémem. Přítomní senátoři uváděli řadu případů, kdy sportovní oddíly jsou v současnosti ve velké nejistotě jak ohledně další činnosti, tak ohledně rozvoje sportovní infrastruktury a organizace větších akcí. Zároveň diskuze, ale vlastně celá současná kauza kolem financování sportu, poukázala znovu na to, že situace ve sportu je dlouhodobě neudržitelná a že sport potřebuje jasná, průhledná a stabilní pravidla a že současný systém financování, byť se v něm paní ministryně snaží udělat pořádek, není vyhovující, neboť zde neexistuje silná autorita, která by zajistila spravedlivé dělení prostředků bez jakýchkoliv pochybností a podezření. Osobně jsem přesvědčen, a tvrdím to dlouhodobě, že český sport by proto zasluhoval vlastní instituci, úřad či ministerstvo, kde by nebyl pouze jednou z okrajových agend, ale kde by byl středem pozornosti a kde by byla jasně daná odpovědnost za to, že peníze budou vynakládány efektivně, že se nebudou soustřeďovat jen v kapsách skupin s vlivem a konexemi, ale že půjdou zejména ve prospěch co nejširšího okruhu uživatelů – dětských a mládežnických klubů, které zkrátka z logiky věci nemohou být ziskové, ale dělají společensky prospěšné aktivity v zájmu veřejného zdraví a prevence negativních společenských jevů.

Jsem velmi rád, že paní ministryně Valachová přišla na naši výzvu osobně objasnit senátnímu Podvýboru pro sport celou situaci a byl bych rád a věřím, že se vše podaří alespoň z krátkodobého hlediska vyřešit tak, aby nastalou situací netrpěli ti, kteří ji nezavinili. Z hlediska dlouhodobého pak považuji za důležité, aby se politici (a s kolegy z Podvýboru se o to snažíme) situací ve sportu zabývali daleko intenzívněji. Byť paní ministryně Valachová patří k těm ministrům školství, kteří oblast sportu nezanedbávali, je pochopitelné, že spolu s jinými agendami, které spravuje, neměla dostatečnou kapacitu na to prosadit nějaké zásadnější řešení. Domnívám se, že její odchod v tuto chvíli by i s ohledem na blížící se sněmovní volby ono řešení také nepřinesl, neboť nový ministr by neměl na nějakou zásadnější změnu prostor. Proto za významnou příležitost pro český sport považují právě nadcházející volby a rád bych vyzval novou vládu, ať již bude jakákoliv, aby si tuto příležitost nenechala utéct a dala vzniknout instituci, která by mohla přinést změnu, po které již tak dlouho všichni, kdo se o sport zajímáme, voláme.

Ivo Valenta
slovácký senátor

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině