Senátor Valenta: Mladí potřebují pomoct s bydlením

05.08.2020 10:44

Komentář na facebookovém profilu k neustálému nárůstu cen bytů

Senátor Valenta: Mladí potřebují pomoct s bydlením
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Tomu říkám skutečně raketový růst cen! Podle nejnovějších zpráv zdražily byty v České republice za posledních deset let o více než tři pětiny. A růst cen nezastavila ani pandemie koronaviru.

Ani se proto nedivím, že čím dál častěji od vás slyším, jaké komplikace to způsobuje především mladým lidem. Extrémně vysoké ceny bytů jsou totiž jen těžko překonatelnou překážkou k tomu, aby se mladí mohli postavit na vlastní nohy, odstěhovali se od rodičů a založili si vlastní rodiny.

Anketa

Podporujete zestátnění exekutorů dle návrhu SPD Tomia Okamury?

98%
2%
hlasovalo: 11402 lidí

Podle oficiálních statistik je na tom ČR v celé Evropě nejhůře s dostupností bydlení. Na pořízení vlastního bydlení o velikosti 70 metrů čtverečních je u nás potřeba 11 průměrných ročních platů, zatímco v Belgii stačí 3,7násobek, v Německu 5 ročních platů, ve Velké Británii 9,8 ročních platů. A to už raději ani nechci připomínat to, že Zlínský kraj dlouhodobě obsazuje druhé nejhorší místo v žebříčku průměrných mezd

I proto jsem se v Senátu pokoušel zastavit vládní plán na likvidaci Státního fondu rozvoje bydlení, který zůstal slabým, ale alespoň nějakým vládním nástrojem v boji s bytovou krizí. Bohužel se to nepodařilo a kroky dnešní vlády nenasvědčují, že by mělo dojít k nějakému zásadnímu obratu.

Proto jsem přesvědčený o tom, že nemůžeme stále čekat na nějaký „zázrak z Prahy“ a musíme se o dostupnější bydlení začít starat také ze strany krajské samosprávy.

Jak? Třeba tím, že pomůžeme obcím s infrastrukturou, kterou potřebují k budování např. startovacích bytů pro mladé nebo dostupného bydlení pro seniory. Nebo tím, že podpoříme družstevní formu bydlení, která umí překonat např. těžkosti spojené s vyřizováním hypotéky.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.