Senátor Valenta: Musíme porazit ekologické teroristy. A to nejen v Holešově

15.05.2017 11:52

Nedá mi to, ale na posledním zasedání Zastupitelstva Zlínského kraje jsem se musel vrátit k problematice Strategické průmyslové zóny Holešov.

Senátor Valenta: Musíme porazit ekologické teroristy. A to nejen v Holešově
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Jak jsem se totiž dočet v zápisu ze zasedání Výboru pro územní plánování, zemědělství, životní prostředí a rozvoj venkova, bylo zde opakovaně diskutováno o „decentralizaci průmyslových zón“ či snížení intenzity dopravy a zvýšení zaměstnanosti v malých zónách. A přiznám se, že mně toto sociální inženýrství docela vyděsilo. Zavání totiž tím, že by Zlínský kraj chtěl začít firmám diktovat to, že mají umísťovat svou výrobu tam, kde je dostatek pracovní síly. Tedy zřejmě v pohraničí, často v tedy v chráněných územích, a tak pomoci zaměstnanosti na venkově.

Pokud pominu to, že pokládám tuto myšlenku za velmi nešťastnou a neproveditelnou, tak musím zdůraznit to, že jde o další signály, které zřejmě mají vyvolat dojem, že Zlínský kraj vlastně již nepotřebuje strategickou průmyslovou zónu v Holešově. O to víc jsem ostražitější v případě, že tyto myšlenky zaznívají od pana kolegy Zdeňka Vacka, který je jak předsedou tohoto výboru, tak zároveň místopředsedou spolku Egeria. Ano, toho spolku, díky jehož odvolání došlo ke zrušení stavebního povolení na první část technické a dopravní infrastruktury v průmyslové zóně, která se připravovala od března 2011. Ano, toho spolku, o kterém všichni víme, že dlouhodobě a vytrvale torpéduje všechny významné investiční akce v našem kraji.

Do toho jsem zaznamenal podle mého soudu také „zvláštní“ vyjádření představitelů vedení kraje v některých médiích o tom, že je třeba přestat lákat investory do té doby, dokud se nedohodneme s neziskovými organizacemi, které blokují všechny aktivity ve Strategické průmyslové zóně Holešov.

Přiznám se, že toto opakované zpochybňování významu a potřebnosti této průmyslové zóny mne nenechává klidným a jsem přesvědčený o tom, že jako krajské zastupitelstvo nemůžeme být vůči těmto impulsům slepí a hluší. Rada Zlínského kraje by měla při řešení Strategické průmyslové zóny Holešov postupovat transparentně vůči zastupitelům, ale také všem občanům kraje, aby nebyl sebemenší pochyb o tom, že dochází k nějakým podprahovým dohodám s ekologickými aktivisty. A to jsem v takovém hodnocení až příliš opatrný, byť mám velké pochybnosti o „čistých úmyslech“ těch, kteří brojí tu proti zóně v Holešově, tu proti dálnici D49 nebo D55. Chci věřit tomu, že obsazování placených funkcí spojených s předsednictvím výborů či dozorčích rad s tím nemá vůbec nic společného.

Osud Strategické průmyslové zóny Holešov bychom podle mne neměli bagatelizovat a měli bychom mu věnovat patřičnou pozornost. Proto jsem navrhl, abychom jako zastupitelé uložili Radě Zlínského kraje, aby se systematicky zabývala řešením Strategické průmyslové zóny Holešov a jejího využití pro rozvoj Zlínského kraje, a zároveň pravidelně překládala na každém zasedání Zastupitelstva Zlínského kraje písemnou zprávu o postupu v naplňování tohoto úkolu. Myslím si, že si tento významný projekt zaslouží takovou pozornost. Bohužel pro prosazení tohoto návrhu se nenašla potřebné většina v krajském zastupitelstvu. Je dobré se ptát, proč se tak stalo…

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.