Senátor Valenta: Ne těžbě štěrku

12.10.2020 16:10

Komentář na facebookovém profilu k zrušení povolení k těžbě štěrkopísku na Uherskoostrožsku

Senátor Valenta: Ne těžbě štěrku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Jsem rád, že soud alespoň pro tuto chvíli zrušil povolení k těžbě štěrkopísku na Uherskoostrožsku. Dal tak zapravdu všem, kteří dlouhodobě bojují proti záměru, který by mohl ohrozit zdroj pitné vody pro 140 tisíc obyvatel tohoto regionu.

Anketa

Máte důvěru v Romana Prymulu? (Ptáme se od 12.10.2020)

54%
46%
hlasovalo: 29447 lidí

O věc jsem se jako senátor zajímal již mnohem dříve, než se stala politickým tématem a pro někoho i předvolebním heslem. Mluvil jsem o tom s občany i starosty a od začátku jsem podporoval to, že žádný státní orgán nemůže rozhodnout o tak zásadní změně přírodních podmínek, pokud se proti tomu jednoznačně staví jak občané, tak představitelé měst a obcí. Takovým krokem by byl zcela popřen ústavou garantovaný princip, který garantuje obcím a městům právo na samosprávu.

I proto jsem rád, že ohrožené obce začala v tomto sporu zastupovat zkušená advokáta Jana Zwyrtek Hamplová, se kterou jsem před několika lety založil Akademii samospráv právě proto, abychom společně posilovali právní povědomí starostů a členů místních zastupitelstev, ale také zvyšovali jejich sebevědomí vůči státní mašinérii.

A ještě jedna poznámka. Zlínský kraj se na rozdíl od Jihomoravského kraje v minulosti nepřipojil k žalobám proti rozhodnutí báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru. Moc jsem nechápal, proč se i přes opětovné výzvy k tomuto kroku zlínské hejtmanství nepřipojilo, když mu doposud vládli lidovci, kteří si právě ochranu vody vzali za své předvolební heslo. Že by opět rozdíl mezi volebními sliby a reálnými činy?

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

Pozn. redakce: 79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozující server Parlamentní listy vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Synot

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

Ivo Valenta

79,920 % podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s., provozovatele www.parlamentnilisty.cz vlastnila do 5.6.2023 společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a bývalého senátora Iva Valenty. Dalšími vlastníky společnosti OUR MEDIA a.s. jsou Michal Voráček, Jan Holoubek a Jiří Čermák.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice