Senátor Valenta: OSA pokračuje v nelegálním vybírání autorských poplatků

09.10.2017 14:08

Ochranný svaz autorský (OSA) pořád pokračuje v nelegálním vybírání autorských poplatků. Na základě provedených právních analýz je o tom přesvědčený senátor Ivo Valenta, který v posledních letech rozvířil širokou debatu o kontroverzních praktikách OSA a podobných organizací.

Senátor Valenta: OSA pokračuje v nelegálním vybírání autorských poplatků
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Přestože novela autorského zákona přikazuje kolektivním správcům autorských práv povinnost nechat si schválit letošní sazebník, ve kterém došlo k navýšení autorských poplatků až o 50 %, u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (UOHS), ani půl roku od nabytí účinnosti zákona se tak nestalo. Podle senátora Ivo Valenty by proto ihned mělo zasáhnout Ministerstvo kultury a zastavit toto protiprávní chování. Navíc tím vznikají finanční škody u všech, které OSA „kasíruje“ podle neschváleného sazebníku.

„Provedené právní rozbory jednoznačně potvrdily, že OSA a další kolektivní správci mají povinnost předkládat UOHS ke schválení sazebníky autorských poplatků v případě, že růst poplatků je vyšší než trojnásobek inflace. A zároveň ÚOHS má povinnost rozhodnout o přípustnosti takového navýšení. OSA se donekonečna nemůže vymlouvat a je třeba, abychom ji donutili řídit se novelizovaným zákonem,“ řekl senátor Ivo Valenta, který tak narážel na to, že se OSA doposud vymlouvala na to, že novela autorského zákona je zmatečná či protiústavní, a proto se podle ní nebude řídit.

„OSA dokonce v dopise, které rozesílá tvrdí, že na základě jejich analýz jsou navýšené autorské poplatky přiměřené, nejsou v rozporu s platnou právní úpravou a že ustanovení novelizovaného autorského zákona jsou vůči OSA neúčinné a nelze je tedy naplnit. Od kdy v naší zemi rozhoduje o výkladu zákona spolek, natož ten, který má být zákonem regulován? Je neslýchané, kam až OSA ve své neohrozitelnosti zachází. Zákon je zákon a musí platit po všechny. Je třeba si uvědomit, že každým dnem, kdy OSA nelegálně inkasuje autorské poplatky, dochází k reálným škodám,“ pokračoval Ivo Valenta.

Senátor Ivo Valento zároveň apeluje na všechny živnostníky, pořadatele akcí, obce a další poplatníky autorských poplatků, aby do závazného vyřešení vzniklé právní situace neuzavírali s OSA žádné další smlouvy, neplatili autorské poplatky a vyčkali na závazné stanovisko UOHS a případně ministerstva kultury.

„Renomovaný právní výklad, který jsem si vyžádal na ÚOHS, totiž jednoznačně tvrdí, že v případě licenčních smluv, které OSA uzavírala po 20. dubnu 2017, což je den nabytí účinnosti novely autorského zákona, musí vycházet ze sazebníku schváleného ÚOHS. Anebo OSA nemůže účtovat poplatky navýšené o víc jak trojnásobek inflace. Ani jedno z toho se však neděje a OSA tak stále postupuje v rozporu se zákonem,“ upřesnil senátor Ivo Valenta.

Podle jeho slov však zřejmě budou mít smůlu ti podnikatelé, kteří s OSA uzavřeli celoroční smlouvu a podepsali ji ještě před 20. dubnem 2017. „Podle právních rozborů budou zřejmě takové smlouvy platné i přesto, že zahrnují dramaticky navýšené autorské poplatky,“ dodal Valenta.

Senátor Valenta proto apeluje především na ministerstvo kultury, aby neodkládalo řešení protiprávního jednání OSA. Ministerstvo je totiž ze zákona povinno dohlížet na kolektivní správce autorských děl. „S panem ministrem kultury již delší dobu komunikuji. Vím, že se problematice věnuje. Ale není možné nadále čekat a odkládat řešení. Ti, kdo mají platit autorské poplatky, musí vědět, na čem jsou. A OSA si nemůže za tichého přihlížení ministerstva i zákonodárců ohýbat zákon tak, jak ji to právě vyhovuje,“ dodal senátor Ivo Valenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…