Senátor Valenta: Podařilo se nám v Senátu zatáhnout za symbolickou záchrannou brzdu

30.11.2017 15:41

Ústavní soud již obdržel návrh na zrušení části zákona o střetu zájmů. Starostům, místostarostům a radním by tak neměly hrozit sankce.

Senátor Valenta: Podařilo se nám  v Senátu zatáhnout za symbolickou záchrannou brzdu
Foto: Jonáš Kříž
Popisek: Senátor Ivo Valenta za Soukromníky

Návrh na zrušení části Zákona o střetu zájmů byl ve čtvrtek 30. listopadu oficiálně doručen Ústavnímu soudu v Brně. Celkem 42 senátorek a senátorů se v něm domáhá toho, aby nejvyšší soudní instance v zemi zrušila tu část zákona, která ukládá představitelům místních samospráv na internetu zveřejňovat kompletní majetková přiznání, ve kterých se může kdokoliv (a především zcela anonymně) prohrabovat. Protiústavnost spatřují senátoři a dvojice právních expertů Jana Zwyrtek Hamplová a Zdeněk Koudelka především v tom, že se ve veřejných přehledech má objevovat i majetek manželek či manželů, případně společníků starostů, místostarostů a radních.

„Tento zákon může sloužit k šikaně určité části obyvatel. Navíc takto volně dostupné informace mohou sloužit kriminálním živlům k vydírání či vyhrožování představitelům místních samospráv. Na druhou stranu to také může automaticky diskreditovat některé podnikatele, ale také zaměstnance, kteří mají v pracovní smlouvě podepsánu mlčenlivost o svých mzdách, případně jim znemožňovat zapojení do komunální politiky,“ uvedla renomovaná advokátka Jana Zwyrtek Hamplová, která je také spoluzakladatelkou Akademie samospráv. Ta vznikla na podzim roku 2016 právě s cílem pomáhat a vzdělávat představitel místních samospráv.

„Jsem rád, že se nám podařilo v Senátu zatáhnout za symbolickou záchrannou brzdu. Podpora 42 senátorů, která představuje nadpoloviční většinu všech senátorů, je jasným signálem o tom, že jako zákonodárný sbor stojíme o tuto nezbytnou změnu Zákona o střetu zájmů. Ústavní soud by proto o návrhu měl rozhodnout co nejdříve. Do té doby je pozitivním signálem alespoň fakt, že Ministerstvo spravedlnosti avizovalo, že nebude přistupovat k udělování sankcí pro ty starosty, místostarosty či radní, kteří by nepostupovali v souladu s napadnutým ustanovením Zákona o střetu zájmů,“ uvedl senátor Ivo Valenta, který zastupuje skupinu protestujících senátorů.

V obou komorách Parlamentu se zároveň objevují snahy o rychlou nápravu také pomocí novely Zákona o střetu zájmů. Zákonodárci mají totiž přímou podporu všech organizací, které hájí zájmy místních samospráv - tedy Svazu měst a obcí, Sdružení místních samospráv, Spolku pro obnovu venkova i Akademie samospráv.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

11:04 Mračková Vildumetzová (ANO): Ministr Rakušan a jeho lži o migračním paktu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu.