Senátor Valenta: Postavme se proti dalším nesmyslným regulacím a buzeraci živnostníků a drobných podnikatelů

25.07.2019 21:01

Projev na 10. schůzi Senátu dne 25. 7. 2019, ke změně zákona o evidenci tržeb.

Senátor Valenta: Postavme se proti dalším nesmyslným regulacím a buzeraci živnostníků a drobných podnikatelů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Děkuji za slovo. Pane předsedající, dámy a pánové, paní ministryně. O mně je známo, že jsem velkým odpůrcem EET a podobných regulací směrem k malým živnostníkům. Já jsem velmi pozorně poslouchal své předřečníky. A s mnohými argumenty, které zde zazněly, se plně ztotožňuji. Také jsem přesvědčen o tom, že byrokratický nesmysl v podobě EET nikdy neměl vzniknout.

A pokud si pan Andrej Babiš společně se svými lidmi již jednou EET prosadil, je škoda, že se nám tento systém nepodařilo alespoň upravit tak, aby nelikvidoval především malé živnostníky, malé podnikatele, na kterých stále stojí výkonnost české ekonomiky i většina vytváření pracovních míst.

Navíc dobře víme, že ani EET není zadarmo. Jak jsem se dočetl a Ministerstvo financí vyčíslilo počáteční náklady na zavedení EET na 365 milionů, přičemž každý rok stojí provoz EET přibližně 300 milionů, a utratilo z našich daní asi 42 milionů za věci kolem toho PR atd., kde se nedaří moc ty lidi zapojit. A proto jsem přesvědčen o tom, že systém EET by měl být zrušen. Je drahý, nepřináší lepší výběr daní a zároveň decimuje především malé živnostníky a drobné podnikatele, kterých by si každá rozumná vláda měla vážit, nikoli jim ustavičně házet klacky pod nohy.

Jak jsme si už ale stihli zvyknout, od současné vlády nic jiného čekat nemůžeme. Je totiž podle mě motivována k tomu, aby cílila trh ve prospěch velkotovárníků, kolchozníků, u kterých je prioritou čerpání dotací a likvidaci drobné, ale zato dravé konkurence. Pokud zatím neexistuje, nebo nepodaří se nám úplně zrušit EET, tak chceme alespoň vyjmout z jejich chřtánu další 3. a 4. vlnu a některé věci, které bychom chtěli změnit.

Takže zaprvé, chceme výjimku pro všechny živnostníky s ročními příjmy do milionu korun. Je totiž nesmyslné, aby si EET musel pořizovat kdejaký živnostník, který si svým podnikáním třeba jen přivydělává. Jde o takovou hranici příjmů, která nezakládá povinnost registrace DPH. Navíc tato částka po odpočtu všech nákladů poplatků a daní odpovídá čistému měsíčnímu příjmu podnikatele ve výši 16.500 Kč/měs. Což neodpovídá ani průměrné mzdě v České republice.

Zadruhé, chceme prosadit výjimku pro pěstitele pálenice, jejíž sezona mimochodem právě začíná. Stát nepotřebuje sledovat pěstitelské pálenice ještě pomocí EET, když už teď je na každé pálenici trojí státní kontrola. Mj. právě díky placení spotřební daně. O to víc mě těší, že za oba tyto návrhy, jež pomohl prosadit kolega senátor Lumír Aschenbrenner, který dosáhl toho, že také hospodářský výbor přijal oba tyto pozměňovací návrhy a doporučil plénu Senátu vrátit Poslanecké sněmovně zákon EET s těmito výjimkami.

A zatřetí, chceme k těmto pozměňovacím návrhům přidat ještě další, v jehož rámci navrhuji osvobodit od EET spolky, jejichž vedlejší hospodářská činnost nepřesáhne částku opět ve výši 1 mil. Kč. Celou dobu opakuji, že je hloupost, aby dobrovolní hasiči, folkloristé, rybáři, myslivci si pořizovali EET jen pro případ, že udrží ve vesnici spolkový život. A vy to všichni dobře víte, protože jsme voleni z některých regionů. Pořádají hody či jinou místní slavnost. Navíc spolky Ministerstvo financí ponechalo zcela stranou vůči rozhodnutí Ústavního soudu. Paní ministryně nám říkala, že se zamysleli, ale nechali tyto spolky úplně mimo.

Stávající právní úprava, která stanovuje výjimku EET pro tzv. drobnou vedlejší podnikatelskou činnost, což by mohly být spolky, je nedostačující. Jejich výše je totiž definována nikoli zákonem, ale jen metodikou ministerstva, což umocňuje právní nejistotu, ve které se tyto subjekty nacházejí. A u této vedlejší činnosti nejde jen o vyšší částky, která nesmí překročit 300.000, ale jde také o to, aby nebyla soustavná a byla jen příležitostná. Možná se to na první pohled nemusí zdát, ale regionální spolky se evidence opravdu obávají a nejsou si často jisté, zda musí nebo nemusí EET mít. Vždyť kdo by se chtěl spoléhat na výklad finanční správy, který se může zítra změnit? Např. malý spolek v Uherském Hradišti se to vůbec nemusí dozvědět.

Vážené kolegyně, chtěl bych vás požádat, abychom jako Horní komora PČR našli odvahu postavit se proti dalším nesmyslným regulacím a buzeraci živnostníků a drobných podnikatelů i spolků. Když už EET nezastavíme úplně – a to bych si přál nejvíc, musíme udělat maximum pro to, abychom od něj uchránili alespoň ty nejmenší živnostníky, spolky a také pálenice. A jestli dovolíte, pane předsedající, ještě bych dodal, reagoval bych na paní ministryni, která nám tady vyprávěla krásné příběhy a pohádky, já bych to doplnil.

Paní ministryně, vy jste říkala, že 18 miliard máte v nějakých těch nedoměrcích atd., já jsem se dočetl, že v roce 2018 finanční úřad prohrál spory za 3,2 miliardy, protože asi naši špatně zaklekli, a 24 miliard sporů, dneska kauzy leží u soudů či na finanční správě a hrozí velké náhrady škod. Takže ono se to může zdát, že 18 miliard jste dodanili, ale kdo ví, jestli je to oprávněné, správné, jestli to není jenom hon na živnostníky, na podnikatele atd. Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…