Senátor Valenta: Promluvil zdravý rozum

10.10.2018 15:14

Výbor pro zdravotnictví a sociální politiku Senátu PČR včera doporučil horní komoře parlamentu schválení zákona o toleranci alkoholu u cyklistů, který jsme s kolegy ze Senátu opakovaně předložili počátkem dubna letošního roku.

Senátor Valenta: Promluvil zdravý rozum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Připadá nám totiž naprosto absurdní, že si u nás na rozdíl od např. Rakouska nebo Slovenska cyklisté nemohou dopřát sklenku vína nebo jedno pivo. Po Výboru pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí, který navrhuje toleranci rozšířit i pro koloběžky a vodáky, se tak jedná o druhé souhlasné stanovisko s tímto návrhem.

Navrhovaná tolerance je stanovena na pouhých 0,5 promile a vztahovala by se navíc jen na jízdu po cyklostezkách, vinných stezkách a silnicích III. tříd. Je tak zcela vyloučeno, že by se mohli po silnicích pohybovat opilí řidiči.

Doporučení zdravotního výboru považuji za velmi dobrou zprávu a zásadní krok k podpoře cykloturistiky, cyklostezek a vinných stezek, jejichž hustá síť je především na jihu Moravy, a v neposlední řadě také k podpoře vinařů a živnostníků, jejichž sklípky či provozovny s občerstvením lemují tyto trasy.

V květnu 2016 jsme již jednou bitvu za zdravý rozum a svobodu cyklistů téměř vybojovali, když se nám tento návrh podařilo prosadit v Senátu. Cesta této iniciativy se však zastavila v Poslanecké sněmovně, kde poslanci nechali zákon více než rok u ledu, až nakonec spadl pod stůl s koncem jejich mandátu. Zcela tak ignorovali vůli Senátu i tisíců lidí, kteří se podepisovali pod celorepublikovou petiční akci.

Proto jsme spolu s dalšími senátory novelu zákona o provozu na pozemních komunikacích předložili znovu a věříme, že tentokrát poslanci otevřou oči, nebudou otálet s projednáváním tohoto zákona a nepohřbí ho tak, jako minule. Je na čase, aby byla nehorázným pokutám pro cyklisty za sklenku piva nebo pohárek vína, které se mohou vyšplhat až do výše 20 tisíc korun, vystavena stopka.

Tomu, aby zákon podpořilo celé plénum Senátu, nic nebrání – a mohlo by k tomu dojít již na nadcházející – tedy říjnové schůzi, která začíná příští středu, 17. 10. 2018.

Chci věřit tomu, že již na jaře, jakmile se budou otevírat vinařské cyklostezky, nikdo nebude mít strach sednout na kolo a dát si přitom pohárek dobrého vína od vinařů například v Kudlovicích, Polešovicích, Blatnici či kdekoliv jinde. Vždyť nejen na Slovácku se i díky vysokým dotacím postavila hustá síť vinařských cyklostezek a dalších cyklistických tras, které propojují významné turistické cíle a přinášejí nejen rozvoj cestovního ruchu, ale také řadu nových podnikatelských příležitostí. A ty jsou samozřejmě spojeny s vínem a místní gastronomií. Jak jsem uvedl již dříve, považuji za hloupé pokutovat cyklisty za to, že ochutnají víno v místních vinných sklepích, případně že budou chtít uhasit žízeň pivem po jídle v příjemné hospůdce u cyklostezky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.