Senátor Valenta: Sliby voličům = byznys pro Babiše

17.05.2019 14:01

Komentář na facebookovém profilu ke slibované daňové úlevě květinářstvím.

Senátor Valenta: Sliby voličům = byznys pro Babiše
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Vzpomínáte si ještě na volební program hnutí ANO před posledními parlamentními volbami? Mimo jiné hnutí dnešního premiéra slibovalo, že sníží DPH na řezané květiny. Na konci června odpověděl Andrej Babiš na dotaz Hospodářských novin, kdo že přišel s nápadem na takovou hodně specifickou daňovou úlevu následovně: „Napadlo to mě. Já třeba ženám pořád kupuju květiny, když jedu někam na návštěvu,“ řekl tehdy Babiš (viz článek ZDE).

A ejhle, uplynula nějaká doba a ČTK vydává zprávu, že fond Hartenberg, který patří do svěřenského fondu premiéra Andreje Babiše, kupuje většinový podíl v síti květinářství Flamengo (viz článek ZDE). Mimochodem, toto květinářství patří k nejvýznamnějším firmám na českém trhu s řezanými a pokojovými květinami a doplňkovým sortimentem. Provozuje přes 190 prodejen květin v supermarketech, hypermarketech a nákupních centrech. Ať mi nikdo neříká, že tento volební slib byla jen náhoda.

Ať mi nikdo neříká, že Andrej Babiš si snížením DPH nepřipravoval jen lepší podmínky pro svůj vlastní byznys, nebo minimálně svým slibem o nižším DPH se nesnažil dosáhnout nižší ceny, za kterou si koupil největší síť květinářství v ČR. A dokonce svůj záměr dotáhl tak daleko, že se snížení DPH na řezané květiny skutečně objevilo ve vládním návrhu zákona o EET, který teď leží ve sněmovně a kde stejně jako snížení DPH u piva měla být daň u řezaných květin podle vládních pohlavárů úlevou pro malé živnostníky. Opak je pravdou, byl to jen zastírací manévr, který měl navíc pomoci soukromému byznysu Andreje Babiše. Ještě, že nakonec daňová úleva pro řezané květiny před třetím čtením zákona z jeho předlohy vypadla. Ovšem kdo ví, jestli to není pouze další privátní obchodní hra.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…