Senátor Valenta: Státem vyžadovaný striptýz

23.12.2015 11:43

Kontrolní hlášení DPH bude platit již příští rok. Opoziční poslanci totiž včera neuspěli s pokusem přesvědčit vládu, aby odložila účinnost tohoto šikanujícího zákona.

Senátor Valenta: Státem vyžadovaný striptýz
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Ivo Valenta

Co naplat, že úředníci ministerstva financí slibují, že budou shovívaví a nebudou podnikatele hned pokutovat, ale pouze „napomínat“. Neměli by to být právě státní úředníci, kteří budou zákony dodržovat a nebudou si je vykládat po svém? Copak je možné akceptovat, že zákonodárci přijmou zcela špatný zákon a pak budou v tichosti tolerovat to, že nějací úředníci budou jejich pochybení napravovat tím, že si svévolně vytvoří svá vlastní pravidla? Kontrolní hlášení považuji za zcela nepřijatelný zásah státu do ústavou zaručených svobod každého z nás. Kromě toho, že zcela nepřípustně nutí podnikatele k veřejnému striptýzu, vytváří pro skupinku vyvolených databázi snů, která bude lehce zneužitelná, např. v konkurenčním boji. Zároveň zavádí automatické, neodvolatelné a pro mnoho malých podnikatelů likvidační sankce, které mu stát může vyměřit jen za to, že do 5 dnů nevysvětlí třeba sebemenší nesrovnalost v ministerské databázi. A to bez ohledu na to, na čí straně vznikl nesoulad v zaslaných přehledech. Mimo jiné i toto byly důvody, proč jsem zvedl „hozenou rukavici“ Strany soukromníků ČR a díky podpoře dalších 20 senátorů jsem podal ústavní stížnost, ve které žádáme ústavní soud o zrušení tohoto nesmyslného zákona. To, že se kvůli tomu staneme terčem účelové kritiky, jsme předpokládali. Rázem jsme byli označováni za ty, kteří chtějí napomáhat daňovým únikům. Ale jak dokazují zkušenosti např. ze sousedního Slovenska, žádné kontrolní hlášení nezabrání podvodníkům, aby podváděli.

Poznámka redakce: 75% podíl ve společnosti OUR MEDIA a.s. vlastní společnost SYNOT INVEST LIMITED podnikatele a senátora Iva Valenty

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

21:03 Richter (ANO): Neschválení tohoto bodu může vyvolávat pocit, že policie něco tají

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 ke zřízení poslanecké komise k vyšetření stř…