Senátor Valenta: Zákazník si přece nevybírá kadeřnici podle toho, jestli má puštěné rádio

14.12.2018 19:15

Senátor Valenta se opět postavil proti „chobotnici“ autorských poplatků a navrhl pro živnostníky úlevy za televize a rádia.

Senátor Valenta: Zákazník si přece nevybírá kadeřnici podle toho, jestli má puštěné rádio
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivo Valenta

Na své předvánoční schůzi svedou senátoři další boj za malé živnostníky a podnikatele. Slovácký senátor Ivo Valenta totiž navrhl, aby byli právě živnostníci vyjmuti z povinnosti platit tisícikorunové autorské poplatky třeba jen za rádio nebo televizi, která tvoří podkres např. v kadeřnictví, prodejně nářadí, pekárně, zubní ordinaci či cukrárně. A jak se zdá, tento návrh má v novém složení Senátu až překvapivě silnou podporu. Např. senátní výbor pro územní rozvoj jej v těchto dnech podpořil dokonce jednohlasně.

„Pokládám za přinejmenším absurdní, aby každý i sebemenší živnostník musel platiti několik tisíc korun ročně za to, že si ve své provozovně pustí rádio nebo televizi. Vždyť provozovatelé televizí a rádií již sami platí kolektivním správcům autorských děl nemalé peníze za to, aby mohli do éteru vysílat autorsky chráněná díla,“ řekl senátor Ivo Valenta.

„Rádio nebo televize, která jen dokresluje atmosféru provozovny, navíc nemá v případě těchto živnostníků žádný hospodářský význam. Tedy zákazník si nevybírá kadeřnici podle toho, jestli má puštěné rádio, ale jestli jej dobře ostříhá. Pacient si nevybírá zubní ordinaci podle toho, zda v čekárně je puštěné rádio, ale podle toho, jestli mu zubní lékař kvalitně opraví jeho zuby. A tak bychom mohli pokračovat,“ vysvětluje senátor Valenta, který se již čtyři roky snaží prosadit transparentnější pravidla pro vybírání autorských odměn a jejich následné rozdělování mezi autory.

Podle jeho slov navíc v případě živnostníků, kteří musí platit za televizi nebo rádio Ochrannému svazu autorskému, nejde vůbec o malé peníze. „Když jsem zběžně nahlédl do sazebníku OSA, zjistil jsem, že v případě malého kadeřnictví s jednou televizí a jedním rádiem musí malý živnostník zaplatit OSA ročně 6 696 Kč. A to v případě některých živností mohou být opravdu velké peníze,“ dodal Ivo Valenta, který prosazením této změny chce vyslat jasný signál především mezi malé živnostníky, že se Senát i tímto způsobem pokusí o snížení jejich odvodové a byrokratické zátěže.

Senátor Ivo Valenta navíc poukázal na to, že jím předložený návrh má přímou oporu v judikatuře Soudního dvora. „Jinými slovy televize nebo rádio v kadeřnictví nemůže plnit komerční funkci, a proto v takových případech nemůže mít zpřístupňování autorského díla veřejnosti hospodářský význam. Proto by v podobných případech neměly být vybírány autorské poplatky,“ doplnil Valenta, který byl zvolen senátorem v roce 2014 jako nezávislý kandidát za Stranu soukromníků ČR.

„Chtěl bych věřit tomu, že Senát ve svém novém složení potvrdí, že dokáže důsledně oponovat vládní regulační a monopolizační mašinérii, a že konečně udělá něco dobrého také pro malé živnostníky,“ uzavírá senátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

16:11 Gajdůšková (SOCDEM): Dobré vychování se neztratilo, naopak - dnešní mladí vychování jsou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k mladé generaci.